NOS SchaatsenAangepast

Vier voor Leerdam, weer WB-goud op 1.000 meter: 'Was niet eens goede rit'

Leerdam wint in Calgary, pakt vierde WB-zege op 1.000 meter

En dat is vier voor Jutta Leerdam. Ook in het vierde wereldbekerweekend van deze winter heeft Leerdam de 1.000 meter gewonnen. Na Stavanger, Thialf en Calgary was het zondag weer raak in Canada. De 1.12,53 leverde goud op, voor Miho Takagi (1.13,19) en Kimi Goetz (1.13,58).

De zege van Leerdam was net zo overtuigend als die van vorige week, toen ze de nummer twee op zeven tienden achterstand reed. Nu was haar voorsprong zes tienden. De 23-jarige Leerdam blijft ongeslagen op de kilometer. Het is Leerdams vijfde overwinning op de kilometer in een wereldbekerwedstrijd. Alleen Marianne Timmer (10 keer) won vaker goud.

Jutta Leerdam

Het was bijna een vertrouwde rit van Leerdam. Openen met 17,7, dan de eerste volle ronde in 26,2 en finishen ruim onder de 1.13. Leerdam kruiste ver over haar directe tegenstander Isabel Grevelt (1.14,47) heen en was na afloop verbaasd dat het zo makkelijk ging.

"Ik heb geen idee wat het is, het was niet eens een goede rit, maar mijn basis is goed", stamelde Leerdam na de race. Ze moest erna snel weer gaan zitten, omdat ze toch een behoorlijke inspanning had geleverd.

Bekijk hier de reactie van Jutta Leerdam:

Leerdam wankelt nog wat na gouden 1.000 meter: 'Zie helemaal zwarte vlekken'

Ook Antoinette Rijpma-De Jong leverde een inspanning die zwarte vlekken in het zicht kon opleveren. Haar persoonlijk record van 1.13,61 was wel 0,03 te langzaam voor het brons. Ze kon zich in haar rit goed optrekken aan Takagi. De olympisch kampioene die zilver won en opnieuw werd verslagen door Leerdam.

De nummer vijf van de dag, de Kazachse Yekaterina Aydova, schudde de boel in rit vijf plots wakker met 1.13,74, waarna Michelle de Jong en Marrit Fledderus het ijs op gingen. De Jong liet na een eerste volle ronde van 26,86 zien dat ze iets van plan was en eindigde met 1.14,35 als achtste. Fledderus kwam met 1.15,04 tot plek twaalf.

Grevelt, de verrassing in Thialf met een bronzen medaille bij haar debuut in de A-groep en in Calgary haar schaatsdroom leeft, bleef met 1.14,47 nu een keertje boven haar persoonlijk record.

Tandem Schouten-Groenewoud wint

Het wereldbekerweekend in Calgary voor vrouwen werd afgesloten met de massastart. En met Nederlands succes. Irene Schouten pakte voor de derde keer deze winter goud. Zilver was voor de Canadese Ivanie Blondin, brons voor Marijke Groenewoud.

Schouten rondt ploegspel op massastart perfect af

De samenwerking tussen Schouten en Groenewoud was volgens de winnares van het goud uitstekend. "Het liep eigenlijk perfect", zei Schouten na de race. Groenewoud zat mee in een ontsnapping met onder meer de Japanse vrouwen Sumire Kikuchi en Momoka Horikawa. Het gat liep op tot ruim honderd meter.

Schouten wachtte in het peloton rustig af tot de sterke Canadese vrouwen het gat zouden dichtrijden, of tot Groenewoud met de kopgroep naar de finish zou schaatsen. "Maar helaas voor Marijke reden de andere meiden niet goed mee", zei Schouten. "Maltais en Blondin moesten wel aan het werk." En daar profiteerde Schouten optimaal van.

Twee rondes voor het einde werd het gat gedicht en probeerden de Japanse vrouwen nogmaals weg te rijden. Zonder succes. Met nog driekwart ronde te gaan, begon Schouten aan een lange eindsprint, die ze met overmacht won. Haar slotronde van 25,3 was iedereen te veel. In de sprint klopte Blondin Groenewoud, die flink had gebuffeld voor Schouten.

Bekijk hier de reactie van Irene Schouten:

Schouten straalt na derde WB-goud op massastart: 'Het liep eigenlijk perfect'

Een sterk staaltje ploegenstrategie, dat twee medailles opleverde. "Gelukkig, we hebben samen goud en brons", zei Schouten, die deze winter drie van de vier massastarts heeft gewonnen. Eén keer won Blondin, maar die werd deze keer goed geneutraliseerd.

Schouten en Groenewoud tonen aan dat de massastart een teamonderdeel is. Bondscoach Rintje Ritsma en Schoutens coach Jillert Anema stonden elkaar bijna te knuffelen langs de baan.

World Cups terug in februari

Het wereldbekerschaatsen voor 2022 zit erop. In het nieuwe jaar gaan de world cups verder. In het weekend van 10 tot 12 februari komen de schaatsers weer bijeen, in het Poolse Tomaszów Mazowiecki.

Overigens wordt er na Kerst alweer geschaatst. Op 27 en 28 december zijn in Heerenveen de NK Allround en de NK Sprint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl