NOS SchaatsenAangepast

Takagi opnieuw sterkste op 1.500 meter, zilver Rijpma-de Jong

Takagi opnieuw sterkste op 1.500 meter, zilver voor Rijpma-de Jong

Miho Takagi is oppermachtig op de 1.500 meter dit wereldbekerseizoen. De 28-jarige Japanse won zaterdag de middellange afstand op de ijsbaan in Calgary en pakte zodoende haar derde zege op de 1.500 meter van dit wereldbekerseizoen. Antoinette Rijpma-de Jong pakte zilver.

De enige keer dat Takagi niet op het hoogste treetje van het podium stond, was vorige maand in Heerenveen. Toen werd ze geklopt door Rijpma-de Jong en pakte ze zilver.

Eerste onder 1.53

Rijpma-de Jong kwam in de voorlaatste rit op het ijs en had de tijd van Brittany Bowe als richtpunt. De Amerikaanse had 1.53,25 neergezet. Rijpma-de Jong schaatste tegen Ivanie Blondin en sloeg al snel een gat met de Canadese.

Het kloppen van de tijd van Bowe bleek geen probleem voor de 27-jarige Nederlandse. Ze finishte in 1.52,70 en was daarmee de eerste van het deelnemersveld die onder de 1.53 dook.

Van een medaille was ze toen al verzekerd, maar in de slotrit kwam Takagi nog in actie. En de Japanse liet opnieuw zien de snelste te zijn op de 1.500 meter. In haar kielzog nam ze Nadezhda Morozova mee naar een snelle tijd. De Kazachse pakte achter Rijpma-de Jong het brons.

Voor Takagi is het haar zestiende gouden wereldbekermedaille op de 1.500 meter. Ondanks de vele zeges van de Japanse, ziet Rijpma-de Jong mogelijkheden om haar te verslaan. "Ik kom steeds dichterbij", laat ze na haar race weten.

Rijpma-de Jong strijdbaar na zilver op 1.500: 'Kom steeds dichterbij'

"Als ik kijk naar mijn 1.000 meter, dan denk ik: ik word steeds sneller. Als ik dat kan laten zien in het begin van de 1.500, dan kan nog wel 0,6 sneller rijden. Daar is wel een stukje lef voor nodig", weet Rijpma-de Jong, die in de loop der jaren de afstand wel omarmd heeft.

"Eerst vond ik de 1.500 meter een rotafstand, maar nu vind ik hem heel erg leuk. Hier kan ik mijn energie in kwijt, niet behouden, gewoon gaan."

Beune zesde

Joy Beune reed tegen Ayano Sato. De Nederlandse probeerde het gat met de Japanse sprintster niet te groot te laten worden bij de start en dat lukte. Beune had op het tweede gedeelte meer over, haalde Sato in en snelde naar 1.54,44. Ze eindigde daarmee op de zevende plaats.

  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag

Marijke Groenewoud pakte dit seizoen al twee keer brons op de 1.500 meter, maar kwam er zaterdag niet aan te pas in Calgary. Ze klokte 1.54,68, goed voor de tiende plaats.

Teamsprint met Grevelt

De teamsprintsters grepen in Calgary naast het goud. De Nederlandse ploeg, gevormd door Michelle de Jong, Femke Kok en Isabel Grevelt, eindigde op de derde plaats.

Voor de 20-jarige Grevelt was het haar eerste optreden op de teamsprint. De eerste teamsprint dit wereldbekerseizoen werd gewonnen door Nederland, dat toen werd vertegenwoordigd door De Jong, Kok en Marrit Fledderus.

Dit keer waren de Amerikaanse sprintsters, die nooit eerder het goud pakten op de teamsprint, en de Canadezen sneller dan Nederland. "Dit is zeker niet slecht", concludeerde bondscoach Rintje Ritsma, die daarmee doelde op de eerste race in deze samenstelling. "Dit heeft zeker potentie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl