NOS Nieuws

Laatste dag schaatspret, maar ook waarschuwingen voor gevaarlijk ijs

Schaatsliefhebbers waren er vanmorgen al vroeg bij om het ijs op te gaan, op voorlopig de laatste dag dat dat kan. Ook vanmiddag wordt nog volop geschaatst, zowel op opgespoten natuurijsbanen en ondergelopen weilanden als op dichtgevroren plassen en meren.

Ook in oude binnensteden gingen de ijzers onder, zoals in Delft:

Schaatsplezier in Delft en Leeuwarden

Maar gemeenten en hulpdiensten roepen mensen op om vooral bij die laatste categorie natuurijs goed uit te kijken. "Het ijs op de Botshol is onbetrouwbaar, ga er daarom niet schaatsen", zegt bijvoorbeeld de Utrechtse gemeente De Ronde Venen op Twitter. Volgens de gemeente is er vanmorgen een schaatser door het ijs gezakt in het plassengebied. "Gelukkig hield hij er alleen een nat pak aan over."

Lokale ijsbanen in plaats van natuurijs

Ook andere gemeenten waarschuwen voor onbetrouwbaar ijs. Zo roepen Alblasserdam, Molenlanden en Hardinxveld-Giessendam in Zuid-Holland mensen op om alleen op lokale ijsbanen te schaatsen en niet op natuurijs in de regio.

In Nieuwkoop, in de buurt van Alphen aan den Rijn, zakte iemand door het ijs. De betrokken veiligheidsregio Hollands Midden zegt dat de schaatser na een intensieve zoekactie, waarbij ook een veehouder heeft geholpen met een trekker, uit het water is gered en naar een ambulance is gebracht.

De veiligheidsregio roept mensen op om voorzichtig te zijn op de grote plassen, maar spreekt ook van een prachtige schaatsdag.

Vanaf vanavond wordt het langzaamaan zachter weer en zet de dooi in. Het KNMI heeft vanwege verwachte ijzel vanaf het eind van de middag code oranje afgekondigd. De weerswaarschuwing geldt voor het hele land.

Swipe voor meer foto's van schaatsplezier:

  • Erik Vlugt | NOS Ooggetuige
    IJszeilen en schaatsen op De Leek bij Monnickendam
  • Marjan den Boer | NOS Ooggetuige
    Schaatsplezier in een woonwijk
  • Ton Tolboom | NOS Ooggetuige
    Ook in de Oostvaardersplassen in Flevoland is er natuurijs
  • Paul Hermans | NOS Ooggetuige
    Schaatsplezier op een ijsbaan in Breda

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl