Josko Gvardiol, een van de grote ontdekkingen op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar
NOS Voetbal

Gemaskerde Kroaat, Marokkaanse superman en Argentijnse kapitein: de WK-revelaties

Het wereldkampioenschap voetbal is traditioneel het podium waarop diverse voetballers hun doorbraak beleven. Wie was in Qatar een sensatie? Welke voetballers pakten onverwacht de schijnwerpers?

De voetbalcommentatoren van de NOS in Qatar beschrijven hun verrassingen van het wereldkampioenschap in Qatar.

Josko Gvardiol (Kroatië)

Arno Vermeulen: "Hij werd weliswaar in de halve finale tegen Argentinië gedold door Lionel Messi, maar verder heeft hij echt een goed WK gespeeld. Hij bleef in alle andere wedstrijden moeiteloos overeind. Het is een jonge gozer, speelt bij RB Leipzig, een centrale verdediger van de toekomst."

Jeroen Elshoff: "Afgezien van die wedstrijd tegen Argentinië vind ik dat Gvardiol dit toernooi indrukwekkende dingen heeft laten zien. Hij pas 20 jaar en speelde bovendien het hele toernooi met een masker, wat me ook niet heel makkelijk lijkt, hoe goed die maskers tegenwoordig ook zijn. Ik vond hem vooral tegen België indruk maken. Ik begrijp wel dat hij nu al bij Manchester City wordt genoemd, en ik zou hem ook meteen halen."

Azzedine Ounahi (Marokko)

Vermeulen: "Een totale verrassing. Hij speelt bij Angers, een club die we nauwelijks volgen. Hij is een stilistische middenvelder van wie we hebben genoten. Hij zal ongetwijfeld een toptransfer gaan maken. Het is leuk als spelers op een WK doorbreken en Ounahi is daar een mooi voorbeeld van. Ik verwacht dat de clubs voor hem in de rij staan."

Elshoff: "Landen die onverwacht ver komen op een toernooi kunnen dat nooit alleen hebben gedaan aan de hand van topspelers zoals Ziyech of Hakimi. Ounahi was daarbij wel een ontdekking, hoewel je bij Marokko wel meerdere spelers kunt noemen."

Sofyan Amrabat (Marokko)

Elshoff: "Iedereen heeft kunnen zien dat hij in het topvoetbal flinke stappen heeft gezet en een gewaardeerde speler van Fiorentina is, maar op het WK leek het net alsof er in hem buitenaardse krachten waren getreden. Ik vond hem echt een soort superman, die zo ongelooflijk veel liep en het team op sleeptouw nam. Hij was echt van wereldklasse. Ik had van Amrabat klasse gezien, maar nooit wereldklasse."

Luis Chávez (Mexico)

Jan Roelfs: "Mexico werd weliswaar in de groepsfase uitgeschakeld, maar ik bewaar goede herinneringen aan middenvelder Luis Chávez. Wat maakte hij een geweldige indruk met zijn linkervoet. Hij speelt nog in Mexico en daar zien we relatief weinig van, dus hij was voor mij wel een openbaring. Zijn vrije trap tegen Saudi-Arabië van een meter of dertig zal nog lang bij mij blijven hangen."

Jamal Musiala (Duitsland)

Roelfs: "Een geweldige speler voor de toekomst, die zich nu al op dit podium heeft onderscheiden. De wereld heeft nu al kennis kunnen maken met een toekomstige ster van het Duitse elftal en Bayern München."

Vermeulen: "Hij had de sensatie van dit WK kunnen worden als Duitsland door de groepsfase heen was gekomen. Het is jammer dat dit niet is gebeurd. Ik vind dat hij drie keer goed heeft gespeeld. Hij zat met Duitsland in een sterke groep, maar we hebben wel van hem genoten."

Elshoff: "Ik weet niet of je hem een verrassing kunt noemen, want die spelen meestal bij de kleinere landen die ver komen. Maar hij is natuurlijk wel opgevallen met zijn goede spel. Ik weet niet of je bij hem van een doorbraak kunt spreken. Maar een ding is zeker: hij wordt heel bepalend bij de Duitsers."

Enzo Fernández (Argentinië)

Vermeulen: "Hij is pas 21 jaar, maar toch al een beetje de kapitein daar op het middenveld van Argentinië en Benfica, waar hij onder trainer Roger Schmidt ook ijzersterk speelt. Hij is niet iemand die vier man passeert, maar is wel heel belangrijk voor het team. De opbouw begint vaak bij hem. Dus ik vind dat hij echt is doorgebroken op dit toernooi."

Enzo Fernández (links) in duel met Luka Modric tijdens het WK voetbal

Pervis Estupiñán (Ecuador)

Vermeulen: "Voor mij is dit een speler zoals je dit als wingback zou moeten invullen. De linksback van de toekomst. Hij bestrijkt de gehele linkerflank, zoals ook Nederland dat heeft kunnen ondervinden. Ik vond het bijvoorbeeld ook een wereld van verschil als je dat, met alle respect, met Daley Blind vergeleek. Estupiñán vulde dat veel beter in dan Blind. Ik vond het ook jammer dat ze niet door de groep kwamen."

Antoine Griezmann (Frankrijk)

Roelfs: "Geen ontdekking, maar meer een openbaring. Ik vind de manier waarop Antoine Griezmann momenteel speelt geweldig. Door de afwezigheid van Paul Pogba en N'Golo Kanté heeft coach Deschamps hem naar het middenveld gehaald en dat gaat hem uitstekend af. Hij is een belangrijke reden waarom Frankrijk andermaal in de finale van dit WK staat."

Aurélien Tchouaméni (Frankrijk)

Vermeulen: "We kennen hem natuurlijk een stuk beter vanwege zijn transfer naar Real Madrid, maar niemand heeft het op het middenveld van Frankrijk nog over N'Golo Kanté. Hij is pas 22 jaar, maar doet het echt uitstekend. Ik vind hem echt heel compleet en hij is bijvoorbeeld fysiek ook een stuk sterker dan Kanté. En hij gaat nu al een WK-finale spelen."

Pervis Estupiñán

Dominik Livakovic (Kroatië)

Vermeulen: "Ik vind hem echt een ontdekking. Hij speelt voor Dinamo Zagreb, een topclub in Kroatië, maar zo schitteren op dit WK is natuurlijk van een andere orde. Hij is snel, atletisch en hij stopte natuurlijk een aantal penalty's op dit WK. Bayern München zoekt nog een keeper, ze zouden zomaar bij hem uit kunnen komen. Een van de beste keepers van dit WK. Een vondst."

Andries Noppert (Nederland)

Vermeulen: "Hetzelfde geldt natuurlijk voor Noppert. Ik heb in Qatar diverse keren in het stadion moeten uitleggen wie deze keeper is en iedereen vond het een prachtig verhaal. Hij speelde een goed WK. Het enige is dat hij in de penaltyserie niks heeft kunnen laten zien, maar het komt natuurlijk vaker voor dat een keeper in een penaltyserie kansloos is. Noppert kan terugkijken op een prima WK."

Emiliano Martínez (Argentinië)

Elshoff: "Hij heeft een enorme route afgelegd langs verschillende clubs om te zijn waar hij nu staat. Hij kon niet doorbreken bij Arsenal, maar nu op zijn dertigste laat hij zien een WK-doelman van klasse te zijn. Het is best een sensatie dat hij nu met Argentinië wereldkampioen kan worden, ook al vinden wij het als Nederlanders misschien niet leuk om te lezen, omdat hij een paar penalty's van ons heeft gestopt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl