NOS SchaatsenAangepast

Unieke gouden medaille shorttrackster Van Kerkhof, ook Schulting zegeviert

Unieke gouden medaille Van Kerkhof in Almaty, zilver Michelle Velzeboer

Shorttrackster Yara van Kerkhof heeft bij wereldbekerwedstrijden in Almaty voor het eerst in haar rijke carrière een individuele gouden medaille gewonnen. Dat deed ze op de tweede 500 meter van het weekend. De pas 19-jarige Michelle Velzeboer eindigde knap op de tweede plaats.

Van Kerkhof veroverde wel zilver en brons, alsmede vele gouden medailles op de aflossing, maar nog nooit pakte ze individueel goud. In haar vierde individuele finale op rij was het eindelijk raak. "Dit had ik nooit verwacht, Het is nog een beetje bizar", aldus Van Kerkhof in een eerste reactie.

Bekijk hieronder een interview met Yara van Kerkhof.

Winnares Van Kerkhof kan haar geluk niet op: 'Nooit verwacht, beetje bizar'

Valpartijen zorgden ervoor dat de finale tot drie keer toe gestart moest worden. De 32-jarige Van Kerkhof pakte meteen de kop en stond die niet meer af.

In de laatste meters kwamen alle rijdsters achter haar ten val. Van hen gleed Velzeboer als eerste over de finish.

Zus Xandra kwam in de kwartfinales ten val, waardoor ze geen rol van betekenis meer speelde. Zaterdag ging ze ook al onderuit in de eindstrijd van de 1.500 meter.

Zesde overwinning Schulting

Suzanne Schulting boekte alweer haar zesde wereldbekerzege van het seizoen door op soevereine wijze de 1.000 meter te winnen. Eerder was ze al twee keer de beste op de 1.000 meter, twee keer op de 1.500 meter en één keer (zaterdag in Almaty) op de 500 meter.

Bekijk hieronder de finale van Suzanne Schulting, een interview met haar na afloop en de valpartij van Xandra Velzeboer.

Schulting, de regerend olympisch kampioene op de 1.000 meter die haar 62ste internationale medaille won, was al het hele weekeinde oppermachtig op haar favoriete afstand.

Ze won al haar races van kop af en liet ook in de finale de rest geen kans. Rianne de Vries eindigde op de vijfde plaats.

Valpartij en aflossingszilver Knegt

De Nederlandse shorttrackers wisten op de tweede dag van het tweede wereldbekerweekeinde geen individuele finaleplaatsen te bemachtigen. Kay Huisman was nog het best op dreef, hij won de B-finale van de 500 meter.

Sjinkie Knegt kwam in de halve finales van de 1.000 meter lelijk ten val toen de man voor hem, Song Jiahua, tegen het ijs smakte. De race werd afgefloten en Knegt moest weer opgelapt worden voor de finale van de aflossing.

Dat lukte en Knegt, Huisman, Itzhak de Laat en Friso Emons eindigden, nadat de Zuid-Koreanen waren weggevallen, als tweede. Op anderhalve ronde van het einde ging De Laat Jordan Pierre-Gilles voorbij, maar de Canadees sloeg in de slotbocht terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl