Politieagenten vervoeren enkele van de levende vissen in een emmer
NOS Nieuws

Toch vissen gered uit verwoest aquarium, opruimwerkzaamheden gaan door

Een dag nadat in Berlijn een metershoog aquarium het begaf, zijn de opruimwerkzaamheden nog in volle gang. Het hotel waarin de AquaDom was gevestigd, is tot nader order gesloten. Ook het naastgelegen DDR-museum, dat zwaar beschadigd raakte toen het enorme vissenverblijf uit elkaar sprong, blijft voorlopig dicht.

De brandweer in Berlijn heeft uiteindelijk tientallen levende vissen kunnen redden uit het onderste gedeelte van het gesprongen aquarium. Eerder leek het erop dat alle 1500 tropische vissen waren doodgegaan, maar een klein deel heeft het dus overleefd.

Het gaat vooral om zoutwatervissen. Die worden overgebracht naar andere vissenverblijven van Sea Life Berlin, waarvan de AquaDom onderdeel was. Meerdere zoetwatervissen uit andere Sea Life-aquaria zijn overgebracht naar de dierentuin in Berlijn, volgens de brandweer om te voorkomen dat ze gestrest raken.

De meeste van de 1500 vissen hebben de breuk van het aquarium niet overleefd:

Een dode vis op de stoep voor het hotel waarin de AquaDom was gevestigd

Gisterochtend rond 05.45 uur sprong het zestien meter hoge vissenverblijf uit elkaar, vermoedelijk door materiaalmoeheid. De AquaDom, een toeristische trekpleister in Berlijn en de blikvanger in de lobby van een hotel, bevatte zo'n 1 miljoen liter water.

Inmiddels is een dierenwelzijnsorganisatie een petitie gestart om te voorkomen dat het hotel de AquaDom gaat herbouwen. De petitie was vanochtend rond 09.00 uur meer dan 3200 keer ondertekend.

Ook de Duitse dierenrechtenorganisatie PETA wil dat het aquarium niet opnieuw wordt opgebouwd. "Deze door mensen veroorzaakte tragedie laat zien dat aquaria geen veilige plek zijn voor vissen en ander zeeleven", zegt een woordvoerder, die zegt dat het aquarium gisterochtend in "een dodelijke val" veranderde.

De organisatie heeft aangekondigd aangifte te doen tegen de verantwoordelijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl