De brandweer is met ruim honderd mensen uitgerukt
NOS NieuwsAangepast

Enorm Berlijns aquarium met 1500 tropische vissen uit elkaar gesprongen

In Berlijn is vanmorgen vroeg een groot glazen aquarium uit elkaar gesprongen. In het cilindervormige aquarium, dat was gevuld met ongeveer 1 miljoen liter water, leefden ruim 1500 tropische vissen. Volgens Duitse media zijn die allemaal doodgegaan.

Het vissenverblijf, de toeristische trekpleister AquaDom, was de blikvanger in een hotel in de buurt van de Berlijnse dom. Volgens een lokale politiewoordvoerder was er rond 05.45 uur een harde knal, waarna het aquarium barstte.

De Berlijnse deelstaatminister van Binnenlandse Zaken, Iris Spranger, zegt tegen persbureau DPA dat de knal vermoedelijk is veroorzaakt door "materiaalmoeheid", waarbij materiaal onder aanhoudende druk bezwijkt. Ze benadrukt dat het onderzoek naar de oorzaak nog niet is afgerond, maar dat de eerste resultaten in die richting wijzen.

Weggestroomd

"Vanwege de enorme kracht waarvan sprake was en de huidige temperaturen vrees ik het ergste voor de dieren", zei Spranger over de honderden vissen die in het aquarium leefden. De temperatuur in Berlijn daalde vannacht tot zo'n -10 graden en ligt ook overdag onder het vriespunt, terwijl het aquariumwater volgens de Berliner Zeitung een temperatuur had van 26 graden.

Ook een woordvoerder van de brandweer zei eerder al te vrezen dat de vissen niet meer te redden waren. Nadat het aquarium was geklapt, stroomden grote hoeveelheden water en vissen weg, onder andere naar de straat en de lager gelegen verdiepingen van het hotel.

Bekijk hieronder hoe groot de ravage is (en hoe het aquarium er eerst uitzag):

Berlijns aquarium met 1500 tropische vissen uit elkaar gesprongen

Volgens de politie zijn twee mensen lichtgewond geraakt door de glasscherven. Ook raakte het hotel waarin de AquaDom stond zwaar beschadigd. Zo'n 300 hotelgasten en -medewerkers zijn geëvacueerd. In de buurt van het gebouw zijn "warmtebussen" neergezet waar zij tijdelijk terecht kunnen. Ook wordt opvang voor hen geregeld in omliggende hotels.

Volgens de brandweer, die het hotel vanmorgen met reddingshonden heeft doorzocht, zijn er geen mensen meer aanwezig in het pand. Er wordt nog gecontroleerd of de gebouwconstructie nog stevig genoeg is.

AquaDom, dat onderdeel is van Sea Life, was rond de zomer van 2020 nog uitgebreid gemoderniseerd.

Het aquarium was zestien meter hoog, met in het midden een transparante lift voor bezoekers:

De AquaDom in het Radisson Blu Hotel in Berlijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl