NOS Nieuws

Meer kinderen met streptokokkeninfectie, mogelijk effect van pandemie

  • Danny van Zeggelaar

    redacteur Online

  • Danny van Zeggelaar

    redacteur Online

Het afgelopen jaar hebben meer kinderen dan gebruikelijk een ernstige infectie met zogeheten groep-A-streptokokkenbacteriën doorgemaakt. Dat meldt het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag, dat de cijfers met zes andere ziekenhuizen heeft onderzocht. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn er zorgen over de bacterie.

In het tweede kwartaal van dit jaar meldden 28 kinderen met een ernstige infectie zich in het ziekenhuis. Dat waren er in 2019 negen en in 2018 twee. De infecties kwamen vooral voor bij kinderen onder de 5 jaar.

In totaal kwamen na de opheffing van de coronamaatregelen 61 kinderen met een ernstige groep A-streptokokkeninfectie in het ziekenhuis terecht. Vijf van hen overleefden de ziekte niet, een opvallend hoog aantal volgens het ziekenhuis.

Coronaperiode

Volgens kinderarts Mirjam van Veen van het Juliana Kinderziekenhuis is het hoge aantal infecties mogelijk het gevolg van de coronamaatregelen. "We zien de toename vooral bij kinderen onder de vijf jaar", zegt zij. "Die kinderen waren in de coronatijd juist in de periode waarin je afweer moet opbouwen. En dat is veel minder gebeurd."

Volgens Van Veen werd er aanvankelijk gedacht dat de stijging van het aantal infecties in de zomer zou afzwakken. "Maar we zien nu eigenlijk dat de toename dit jaar blijft."

Er lijkt geen sprake van een andere variant. "Op het moment dat kinderen ziek worden van de groep-A-streptokokken, dan wordt dat gemeld en worden de bacteriën op kweek gezet. Daar typeren ze de verschillende varianten. We hebben geen verklaring dat het nu duidelijk anders is."

De infectie is meestal goed te behandelen met antibiotica. "Maar soms is het zo dat kinderen heel snel heel ziek kunnen worden", zegt Van Veen.

Waterpokken

Volgens de kinderarts lijkt het erop dat de ernstigere gevallen van infecties met de groep-A-streptokokken verband houden met andere ziekten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de waterpokken. "Dat zijn blaasjes op de huid. Maar de huid is daarna eigenlijk open en dan kan de groep A-streptokok daarin komen. Dat kan dan een nare infectie geven."

Ook bij influenza (griep) lijkt er een link te zijn met de streptokokken. "Er ontstaat dan een ernstige infectie. Eerst is er influenza, met koorts en hoesten. Maar heel soms zie je dan in enkele dagen dat kinderen opnieuw ziek worden, koorts krijgen en dat er dan pus in de pleura komt", zegt Van Veen over de klachten die aan het longvlies kunnen ontstaan. "Dat is te behandelen met antibiotica, maar soms is ook een operatie nodig."

Het advies aan ouders is om alert te zijn. "Als een kind na waterpokken toch weer heel ziek wordt of een ontsteking van de huid krijgt, dan is dat wel iets om alert op te zijn", zegt Van Veen. "Gelukkig hebben de meeste kinderen met koorts een onschuldige infectie. We adviseren ouders om bij koorts op Thuisarts.nl te kijken, voor uitleg waar ouders op moeten letten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl