NOS Nieuws

Vaticaan geeft fragmenten Parthenon terug aan Griekenland

  • Vaticaanse Musea
    Hoofd van een jongen
  • Vaticaanse Musea
    Hoofd van een van de vier paarden die de strijdwagen van Athene trokken
  • Vaticaanse Musea
    Hoofd afkomstig van de zuidelijke kant van het Parthenon

Het Vaticaan heeft drie beeldfragmenten uit de Oudheid aan Griekenland teruggegeven. Ze zijn afkomstig van het Parthenon, de tempel voor de godin Athene die in de 5de eeuw voor Christus op de Akropolis in Athene is gebouwd. De drie fragmenten bevinden zich sinds de 19de eeuw in de Vaticaanse Musea.

Paus Franciscus heeft ze nu overgedragen aan de Grieks-orthodoxe aartsbisschop van Athene, Hieronymos II. "Als een concreet signaal van zijn oprechte verlangen het oecumenische pad te volgen", zegt het Vaticaan. Mogelijk is voor teruggave aan de aartsbisschop gekozen, in plaats van aan de Griekse regering, om te voorkomen dat andere landen die kunstvoorwerpen opeisen zich op een voorbeeld kunnen beroepen.

De drie fragmenten zijn afkomstig van de 160 meter lange fries die rond het Parthenon was aangebracht. Daarop stond een processie voor Athene afgebeeld met afbeeldingen van de godin, andere mythologische figuren, mensen en dieren. In de 17de eeuw gingen al veel fragmenten verloren door oorlogsgeweld. De helft van wat er over was, werd in de 19de eeuw meegenomen door de Britse diplomaat Lord Elgin.

  • EPA
    Door Elgin meegenomen beeldhouwwerk van het Parthenon in het British Museum
  • EPA
    Door Elgin meegenomen beeldhouwwerk van het Parthenon in het British Museum

Veel daarvan bevindt zich in het British Museum in Londen. Griekenland heeft zelf ook nog veel, maar probeert al tientallen jaren de meegenomen fragmenten terug te krijgen. Volgens de Grieken is het roofkunst.

Er zijn recent besprekingen over gevoerd tussen het museum en de Griekse regering. Een Griekse krant scheef dat ze in een "vergevorderd stadium" zijn beland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl