NOS Schaatsen

Ook na eerste wereldbekergoud vindt Dijs zichzelf nog geen hoofdrolspeler op 1.500m

  • Joost Smedema

    NOS-redacteur in Calgary

  • Joost Smedema

    NOS-redacteur in Calgary

In de bocht voor het grote scorebord is het druk op het ijs. Op allerlei snelheden schieten, zoeven of akkeren schaatsers en coaches normaal gesproken voorbij tijdens de training. Maar in de bocht na de finish stokt het verkeer in Calgary.

Vanuit vier verschillende hoeken wordt de training gefilmd en al die beelden verschijnen op het grote scherm. Wie zijn rondje wil terugkijken, kan afremmen en meteen analyseren.

Met de handen in de zakken of de armen over elkaar bestuderen rijders en trainers de beelden.

Het is door de belangstelling soms even oppassen, zegt Wesly Dijs, die ook een kijkje nam. Met een vertraging van 1.45 minuut - 2,07 seconden langzamer dan Dijs' winnende tijd op de 1.500m een week geleden - zijn die beelden te zien.

Eerste WB-medaille, meteen een gouden

Dijs won een week geleden verrassend het goud op de schaatsmijl, zijn eerste medaille in de wereldbeker. Op het scherm viel hem donderdagochtend op wat beter kon.

"Je bedenkt voorafgaand aan de training wat je wil doen en waar je op wil letten. En dan kijk je op de beelden of dat goed is gegaan. Het zijn kleine dingen, de lijn in de bocht houden en laag blijven zitten. Maar het ging best goed."

Dijs vindt zichzelf geen hoofdrolspeler: 'Het kan alle kanten opvallen'

Twee jaar geleden pakte Dijs (27) al eens brons op de NK afstanden op de 1.500 meter, een afstand waarop de concurrentie traditioneel gezien groot is. In eigen land al met tweevoudig olympisch kampioen Kjeld Nuis en ook Thomas Krol en Patrick Roest.

Met Nuis vierde Dijs zijn overwinning tijdens een etentje. "Kjeld wil zelf ook graag winnen, maar hij vindt het ook mooi, denk ik. Het motiveert hem ook om hard te trainen en sneller te schaatsen."

Volop concurrentie

Drie wereldbekers op de 1.500 meter leverden deze winter drie verschillende winnaars op. Jordan Stolz (Verenigde Staten) en Connor Howe (Canada) gingen Dijs voor. En dan kwam de Chinees Zhongyan Ning vorige week maar drie honderdsten tekort om Dijs van de zege te houden.

Kortom: er zijn nogal wat mensen op rekening mee te houden.

Bekijk hier het wereldbekerprogramma van dit weekeinde:

  • NOS
    Het schaatsprogramma van vrijdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag

"Het zit dicht bij elkaar en kan alle kanten opvallen", weet Dijs, die zichzelf na zijn zege niet meteen een hoofdrolspeler vindt op de schaatsmijl.

"Ik denk dat ik altijd wel een kans heb, maar als hoofdrolspeler zou ik verwachten dat je altijd wint. Maar dat zou ik vanaf nu niet van mezelf verwachten."

Wesly Dijs en Gerard van Velde

"Natuurlijk geeft het zelfvertrouwen. Je weet hoe het moet, maar het laten zien is een tweede. Het kan altijd anders gaan dan je wil. In trainingen ging het het hele jaar al wel de goede kant op, dat was mooi."

"Ik was er naar op zoek het ook in de wedstrijden te laten zien. Ik hoop dat ik dat gewoon elke keer dan doen. Als ik er alles aan heb gedaan, kan ik mezelf niks verwijten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl