In Den Haag belandde een strooiwagen in het water
NOS NieuwsAangepast

Nog waarschuwing voor gladheid, veel ongelukken in nacht

De gladheid heeft ook vanochtend weer tot ongelukken geleid. Op verscheidene plaatsen kwamen auto's naast de weg terecht en soms gleden ze het water in. Ook in Kapelle, in Zeeland, belandde een auto in het water en daarbij kwam de bestuurder om het leven. De politie doet nog onderzoek, maar zegt dat de gladheid vermoedelijk de oorzaak is.

Voor het hele land, behalve de Waddeneilanden, geldt tot en met morgenochtend code geel. Gisteravond en vannacht gold voor het grootste deel van het land code oranje, omdat het door ijzel plotseling gevaarlijk glad werd. Op veel plaatsen gebeurden ongelukken. Auto's raakten van de weg en belandden soms in het water. Ook voetgangers en fietsers gleden uit, waardoor het in sommige ziekenhuizen druk was op de spoedeisende hulp.

Overheidsdiensten deden hun best om de gladheid te bestrijden en strooiden ruim vijf miljoen kilo zout, maar tegen ijzel valt vaak weinig te doen. Er was vannacht bovendien te weinig verkeer op de weg om het zout goed in te rijden.

Zo ging het op veel plaatsen mis:

Diverse nachtelijke ongelukken door gladheid

Een strooiwagen die in Den Haag bezig was een fietspad te strooien raakte zelf van de weg en kwam in het water terecht. De chauffeur kon zelf uit de wagen komen, met een nat pak. In Leeuwarden zakte een strooiwagen op een fietspad door een houten bruggetje.

In Den Haag kwam een ambulance door de gladheid vast te zitten. Dat gebeurde in de Minstreelstraat, die door een ijslaag spekglad was. Een andere ambulance moest komen om de patiënt te kunnen vervoeren. Met hulp van de brandweer kon de vastzittende ambulance weer vertrekken.

Bij Wilnis kwam een auto ondersteboven in een bevroren sloot terecht

Ook op de snelwegen, die over het algemeen beter begaanbaar waren, gebeurden ongelukken. Op de A28 bij Zeist sloeg een auto over de kop; de bestuurder bleef ongedeerd. De N200 tussen Haarlem, Bloemendaal en Zandvoort was zo glad dat de provincie Noord-Holland besloot de weg helemaal af te sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl