PvdA-Kamerlid Nijboer zittend, rechts GroenLinks-Kamerlid Maatoug
NOS NieuwsAangepast

PvdA en GroenLinks spreken steun uit voor nieuw pensioenstelsel

PvdA en GroenLinks hebben in het laatste grote pensioendebat in de Tweede Kamer uitgesproken dat zij het nieuwe pensioenstelsel beter vinden dan het huidige. Daarmee lijkt steun voor de Wet Toekomst Pensioenen van het kabinet verzekerd.

De twee partijen trekken samen op in het pensioendebat, en stelden in de aanloop verschillende voorwaarden. Zo willen PvdA en GroenLinks dat de komende vijf jaar het aantal werknemers zonder pensioen wordt gehalveerd tot 450.000.

Ook willen zij dat de minimumleeftijd van pensioenopbouw naar 18 jaar gaat. Verder moet de wachttijd van een half jaar voor uitzendkrachten om pensioen te mogen opbouwen korter worden. Ook voor zzp'ers moet er een collectieve pensioenmogelijkheid komen, vinden de partijen.

Positief oordeel

Deze eisen stellen de partijen nog steeds. Maar PvdA-Kamerlid Nijboer liet doorschemeren dat hij ervan uitgaat dat de coalitiepartijen en het kabinet hier gehoor aan gaan geven. Ook GroenLinks-Kamerlid Maatoug wees de tegenstanders in de Kamer op de voordelen voor de toekomstige arbeidsmarkt.

Nijboer sloot zijn betoog af met een positief oordeel: "Het nieuwe pensioensysteem lost een aantal problemen in het huidige stelsel op. En de verwachte pensioenuitkering is beter zowel voor jong als voor oud." Ook Maatoug zei de nieuwe pensioenwet "het voordeel van de twijfel" te geven.

De partijen zijn nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Maar ook voor het maatschappelijk draagvlak is de steun van de twee linkse partijen voor het kabinet van belang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl