Eva Kaili
NOS Nieuws

Nieuwe verdenking tegen ex-vicevoorzitter Europees Parlement

Er ligt een nieuwe verdenking tegen de prominentste verdachte in het omkopingsschandaal in het Europees Parlement. De uit haar ambt gezette vicevoorzitter van het parlement, Eva Kaili, wordt nu ook verdacht van sjoemelen met de vergoeding voor haar personeel.

Het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) wil dat de parlementaire onschendbaarheid van Kaili wordt opgeheven, zodat ze kan worden vervolgd. Dat geldt ook voor de Griekse Europarlementariër en christendemocraat Maria Spyraki.

Het Europese anti-fraudebureau (OLAF) heeft onderzoek gedaan waaruit "vermoedens van fraude ten nadele van de EU-begroting" blijken. Het komt erop neer dat ze zouden hebben gesjoemeld met de vergoeding voor hun assistenten in het parlement. Onduidelijk is of Kaili en Spyraki hier zelf voordeel van hebben gehad of alleen hun medewerkers.

Partner Kaili bekende al schuld

Kaili zit sinds vrijdag in een Belgische gevangenis. Ze is de hoofdverdachte in het corruptieschandaal; ze zou zijn omgekocht door Qatar en Marokko, die via haar het parlement wilden beïnvloeden. In het onderzoek werden afgelopen weekend honderdduizenden euro's gevonden.

Haar partner, Francesco Giorgi, heeft volgens Belgische media vandaag schuld bekend. Hij zou hebben toegegeven dat hij mee had gewerkt aan omkoping door Qatar en Marokko.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl