NOS Nieuws

Raad voor de Journalistiek oordeelt dat artikel NOS deels onzorgvuldig was

De Raad voor de Journalistiek heeft geoordeeld dat de NOS in het artikel 'Poolse Europarlementariër waarschuwt Polen voor werken in Nederland' van afgelopen 23 juni journalistiek deels onzorgvuldig heeft gehandeld.

De Raad is een onafhankelijk instituut waar betrokken partijen klachten kunnen indienen over journalistieke activiteiten, als zij vinden dat die door het medium zelf niet goed zijn afgehandeld. De Raad oordeelt dan of het medium zijn werk zorgvuldig heeft uitgevoerd, of dat er journalistiek-ethische grenzen zijn overschreden.

Uitzendbureau IFC Work diende bij de Raad een klacht in omdat het vond dat de NOS in dit artikel over de omgang met arbeidsmigranten feitelijke onjuistheden publiceerde, onterechte suggesties deed en het journalistieke principe van wederhoor niet goed heeft toegepast.

De Raad concludeert nu dat de NOS onzorgvuldig heeft gehandeld, omdat het niet goed genoeg de rol van de externe recruiter heeft toegelicht in het artikel. "In een artikel waarin wordt gesproken over 'moderne slavernij' behoort duidelijker te worden gemaakt dat de handelwijze van externe recruiters die voor verschillende bedrijven werken een onderdeel vormt van de geschetste problematiek", schrijft de Raad.

Wat betreft de andere punten oordeelt de Raad dat de NOS wel zorgvuldig heeft gehandeld. De Raad over de wederhoor: "Niet is gebleken dat de reactie van klaagster (IFC Work) in het aanvankelijke artikel onjuist is weergegeven en/of onvolledig is verwerkt. (...) Bovendien heeft NOS Nieuws later die dag op verzoek van klaagster het artikel nogmaals aangepast om daarmee een nog ruimhartiger weerwoord te publiceren."

Daarom komt de Raad tot het eindoordeel dat de NOS deels onzorgvuldig heeft gehandeld. De gehele uitspraak van de raad is hier te vinden. Deze is ook opgenomen in het oorspronkelijke artikel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl