Minister Jetten voor Klimaat en Energie
NOS Nieuws

Bezorgde Kamer steunt 'niet briljant' prijsplafond energie

De Tweede Kamer heeft tot in de nacht gedebatteerd met minister Jetten voor Klimaat en Energie over het haastig in elkaar gezette energieprijsplafond voor consumenten dat op 1 januari ingaat. Er waren veel vragen en zorgen, maar een ruime Kamermeerderheid heeft liever een prijsplafond met gebreken dan geen prijsplafond.

Een grote zorg van de Kamer is de ingewikkelde rekenmethode waarbij de datum van de jaarafrekening van consumenten invloed kan hebben op wat zij precies aan tegemoetkoming krijgen. Deze 'knip' in het prijsplafond voor gas en elektriciteit kan niet worden opgelost, zei de minister.

"Maar voor 95 procent van de huishoudens levert dit bij normaal energieverbruik geen nadeel op", verzekerde Jetten de Kamerleden. Dat de rekenmethode vragen oproept begrijpt hij. "We hadden het zelf inderdaad beter en actief moeten uitleggen. Maar de energieleveranciers kunnen het alleen op deze manier doen."

De Kamerleden vragen zich verder af of de energiebedrijven met behulp van belastinggeld nu hun bedrijfsrisico kunnen afdekken en toch grote winsten kunnen maken.

SP-Kamerlid Leijten zou het liefst zien dat de overheid de energiebedrijven opkoopt. "Arme mensen helpen door bedrijven grote winst te laten maken, daar kunnen wij onze handtekening niet onder zetten." Maar dat idee vond geen steun. "Dat redden we sowieso niet in twaalf werkdagen tot 1 januari", zeiden PvdA en GroenLinks.

Ook de VVD vindt de regeling te ruimhartig voor de energiebedrijven. "Waarom geven we ze niet eenmalig een vergoeding voor de uitvoeringskosten en verlagen we de winstmarges?", vroeg VVD-Kamerlid Erkens.

Jetten legde uit dat hij met accountants en de ACM (Autoriteit Consument en Markt) de uitvoering van het prijsplafond permanent zal controleren en ingrijpt als energiebedrijven overwinsten maken.

Vrijdag regeling blokverwarming

Jetten heeft de Kamer toegezegd dat komende vrijdag de regeling voor huishoudens met blokverwarming en blokelektriciteit bekend wordt gemaakt. "De financiële tegemoetkoming die deze mensen krijgen komt overeen met het prijsplafond en gaat met terugwerkende kracht in", aldus de minister.

Maar voor de woonvormen waarbij meerdere appartementen gebruikmaken van één aansluiting en energiemeter, zoals panden met gesplitste etages, is nog geen oplossing. Deze huishoudens 'delen' voorlopig het prijsplafond. Jetten heeft toegezegd daar nog naar te gaan kijken.

Meer of minder dan 23,5 miljard euro

Het kabinet verwacht dat het prijsplafond voor energie zo'n 23,5 miljard euro gaat kosten. Dat is het geld dat de overheid aan de energiebedrijven betaalt om de energieprijzen kunstmatig laag te houden. Maar dat kan ook veel meer of juist minder worden.

Dat wordt volgend jaar pas duidelijk, zei Jetten tegen een bezorgde Kamer. Hij wil op dit moment geen garanties geven omdat het van de marktprijzen voor energie afhangt.

Een meerderheid steunt de financiële ondersteuning voor huishoudens, maar vindt de regeling verre van perfect. "Dit wordt niet de meest briljante regeling die de overheid ooit heeft bedacht", zei CDA-Kamerlid Bontenbal. "Er zitten gaten in."

Donderdag stemt de Kamer over het prijsplafond en de verschillende voorstellen van de fracties voor aanpassingen, maar dat het prijsplafond er per 1 januari komt staat vast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl