NOS Nieuws

Peru kondigt noodtoestand af na aanhoudende protesten

In Peru is voor de komende dertig dagen de noodtoestand afgekondigd. Het is onrustig in het land vanwege de afzetting van president Pedro Castillo een week geleden. Aanhangers van Castillo eisen zijn vrijlating en willen dat er per direct nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Het ministerie van Defensie heeft de noodtoestand afgekondigd om de bewegingsvrijheid van Peruanen in te perken. De noodtoestand moet een einde maken aan "vandalisme, geweld en wegblokkades". Mogelijk wordt ook een avondklok ingevoerd.

Vooral buiten de hoofdstad Lima verlopen de protesten gewelddadig: er vielen tot nu toe zeven doden en meerdere mensen zijn gewond geraakt.

Castillo werd vorige week gearresteerd wegens 'rebellie', nadat hij per decreet het parlement had ontbonden om een afzettingsprocedure tegen hem te voorkomen. Enkele uren na zijn toespraak stemde het parlement alsnog voor zijn afzetting en stelde vicepresident Dina Boluarte aan als zijn opvolger.

Vervroegde verkiezingen

De nieuwe president riep eerder vandaag op tot kalmte. "We kunnen geen dialoog voeren als er geweld is tussen ons." Tegen betogers die vervroegde nieuwe verkiezingen eisen zegt ze dat die op zijn vroegst over een jaar kunnen plaatsvinden.

Het is de vraag of deze toezegging de demonstranten tevreden zal stellen. Die eisen dat er op korte termijn verkiezingen worden gehouden.

De afgezette president Castillo, die zelf van het platteland komt, heeft veel aanhang in arme delen van het land. Vannacht werd bekend dat hij langer vast blijft zitten. Het beroep dat hij had aangetekend tegen zijn gevangenneming is door het hooggerechtshof verworpen.

Het leger wordt ingezet om de orde te handhaven:

Leger op straat in Peru na afkondiging noodtoestand

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl