In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Douane vindt ruim 1200 kilo cocaïne in haven van Vlissingen

De douane heeft tijdens een controle in de haven van Vlissingen 1279 kilo cocaïne gevonden. De drugs zaten verstopt in twee containers met bananen en de straatwaarde ligt volgens het Openbaar Ministerie op ruim 95 miljoen euro.

De containers kwamen uit Ecuador en waren via Antwerpen naar Vlissingen vervoerd. Ze waren voor een bedrijf in de Zeeuwse stad.

Het bedrijf in Vlissingen heeft volgens het Openbaar Ministerie geen betrokkenheid bij de cocaïnesmokkel. De drugs zijn inmiddels vernietigd, schrijft Omroep Zeeland.

Rotterdam

Cocaïnevangsten worden vaak gedaan, al gebeurt het meestal in de Rotterdamse haven. Zo deed de douane vorige maand daar nog twee grote vondsten. Een van die ladingen had een straatwaarde van ruim 200 miljoen euro.

De laatste tijd doet de politie ook aanhoudingen in het havengebied, maar justitie blijft worstelen met deze zogeheten 'uithalers'.

Sinds 1 januari geldt nieuwe wetgeving, waarmee vermoedelijke uithalers ook gevangenisstraf kunnen krijgen als ze nog geen drugs bij zich hebben. Tot ergernis van justitie kwamen ze daarvoor vaak weg met een boete. Dit jaar heeft de rechtbank in Rotterdam al meerdere uithalers tot enkele maanden cel veroordeeld.

In de Rotterdamse haven blijven recordhoeveelheden cocaïne binnenkomen. Hoe kan dat? En hoe komt dat? NOS op 3 dook in de cokeberg:

Hoe Nederland de cocaïnepoort van Europa werd

Advertentie via Ster.nl