In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Douane vindt ruim 800 kilo cocaïne in Rotterdamse haven

De douane heeft tijdens een controle in de Rotterdamse haven 802 kilo cocaïne gevonden. De drugs zaten verstopt in een container met bananen. De straatwaarde ligt volgens het Openbaar Ministerie op zo'n 60 miljoen euro.

De lading kwam uit Costa Rica en had Noorwegen als bestemming. De coke zat in 28 balen verpakt. De verdovende middelen zijn inmiddels vernietigd, schrijft Rijnmond.

Vorige week deed de douane ook een grote cocaïnevondst in de Rotterdamse haven. Toen ging het om een nog veel grotere hoeveelheid drugs: 2814 kilo cocaïne. Die lading had volgens justitie een straatwaarde van ruim 200 miljoen euro.

Uithalers bestraffen

De laatste tijd doet de politie ook aanhoudingen in het havengebied, maar justitie blijft worstelen met deze zogeheten 'uithalers'.

Sinds 1 januari geldt nieuwe wetgeving, waarmee vermoedelijke uithalers ook gevangenisstraf kunnen krijgen als ze nog geen drugs bij zich hebben. Tot ergernis van justitie kwamen ze daarvoor vaak weg met een boete. Dit jaar heeft de rechtbank in Rotterdam al meerdere uithalers tot enkele maanden cel veroordeeld.

In de Rotterdamse haven blijven recordhoeveelheden cocaïne binnenkomen. Hoe kan dat? En hoe komt dat? NOS op 3 dook in de cokeberg:

Hoe Nederland de cocaïnepoort van Europa werd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl