NOS Nieuws

Minister trekt portemonnee voor aanpak zorgfraude

De regio's Twente en Brabant krijgen samen 1,6 miljoen euro van het Rijk in de strijd tegen zorgfraudeurs. Steeds vaker slaan criminelen via die sector toe.

Het geld gaat naar die regio's omdat ze het daar volgens minister Helder juist al goed op de rails hebben: "Twente is voorloper en dat doen ze heel goed. Ze zijn heel transparant over hun werkwijze, zodat de rest van Nederland daarvan kan leren", zegt ze bij RTV Oost.

In Twente worden - na jaren waarin ze veel te maken kregen met fraudeurs - zorgaanbieders sinds 2018 uitgebreid gecontroleerd voordat ze daadwerkelijk zorg leveren. Elders in het land gebeurt dat vaak achteraf, terwijl de aanbieders dan al geld hebben gekregen voor werk wat ze niet altijd uitvoeren.

Deze zogenaamde zorgbedrijven declareren bijvoorbeeld valse facturen bij de zorgverzekeraars voor thuiszorg die nooit geleverd werd.

Beter samenwerken en innovatie

Met het geld vanuit de overheid gaan de gemeenten in de regio's onder meer nauwer samenwerken met de zorgkantoren. Gemeenten en zorgkantoren - verantwoordelijk voor de contracten met de diverse zorgaanbieders - stuiten nu vaak op het probleem van informatie-uitwisseling rond louche zorgondernemers.

Daarnaast wordt ook een deel van het geld ingezet voor het ontwikkelen van innovaties om dubieuze zorgondernemers een halt toe te roepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl