Foto van de opvangboot die nu al aan de Keulsekade ligt
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Groen licht voor tweede schip met Oekraïense vluchtelingen in Utrecht

Utrecht mag een tweede schip voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen laten aanmeren aan de Keulsekade. Dat heeft de rechter geoordeeld. Aan die kade ligt sinds juni al een cruiseschip waar zo'n 150 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen, maar volgens de gemeente is dat niet voldoende en moet er zo snel mogelijk een extra schip bijkomen.

Het schip komt pal voor de deur van een nieuw appartementencomplex te liggen. De eigenaar van dat complex stapte naar de rechter om de komst van het schip te voorkomen.

Hij vreest dat de privacy van de bewoners van de appartementen wordt aangetast en dat het uitzicht wordt belemmerd. Bovendien heeft de gemeente de benodigde vergunningen nog niet op orde, zei hij tijdens de rechtszaak.

De plek waar het schip moet komen, met links het appartementencomplex

Volgens de voorzieningenrechter heeft de gemeente Utrecht tijdens de zitting duidelijk gemaakt dat voor het aanmeren van het schip geen vergunning nodig is.

Wel is er een ontheffing van het ligplaatsverbod nodig, maar die is al door Rijkswaterstaat verleend. "Daarmee moet worden aangenomen dat het aanmeren van het schip niet onrechtmatig is", aldus de rechtbank in een verklaring.

Verder is er volgens de rechter "voldoende uitzicht" op een vergunning voor het gebruiken van het schip als opvanglocatie. Daarbij komt dat de periode dat een vergunning ontbreekt relatief kort zal zijn.

De gemeente Utrecht liet eerder weten rekening te houden met de privacy van de bewoners van het appartementencomplex, maar het is niet mogelijk om het schip honderd meter verderop aan te laten meren, vanwege een 'knik in de kade', schrijft RTV Utrecht.

Advertentie via Ster.nl