'Marokko ook betrokken bij omkoping Europees Parlement'
Naast Qatar is ook Marokko betrokken bij de mogelijke omkoping van leden van het Europees Parlement. Dat schrijven de Belgische kranten De Morgen en De Standaard, die gerechtelijke documenten hebben ingezien.
Uit die documenten komt naar voren dat ook Marokko in het vizier van de Belgische justitie is gekomen. Inmiddels is in het corruptieonderzoek bij huiszoekingen in Brussel ruim 1,5 miljoen euro aan contant geld aangetroffen, meldt de Belgische federale politie.
Het grootste bedrag vonden ze in het Brusselse huis van het Italiaanse ex-Europarlementslid Pier Antonio Panzeri, "de spilfiguur in deze zaak", aldus De Morgen.
Het onderzoek draaide in beginsel om de vraag of parlementaire medewerkers zich hebben laten omkopen "door een land op het Arabisch schiereiland". Daarvan werd algemeen aangenomen dat het om Qatar gaat, maar Qatar spreekt alle beschuldigingen tegen.
Panzeri wordt ervan verdacht "politiek te interveniëren bij leden van het Europees Parlement in het voordeel van Qatar en Marokko, tegen betaling". Zijn vrouw en dochter waren daar volgens de documenten van op de hoogte. België heeft om overlevering gevraagd van Panzeri's vrouw en dochter.
De vrouw van Panzeri zou haar man ook opdrachten hebben gegeven over hoe het geld moest worden besteed. Ook zouden zij en Panzeri's dochter hebben deelgenomen aan "het transport van 'giften'".
Vriendschappelijke band
Uit telefoontaps blijkt dat Panzeri's dochter opmerkingen maakte over deze 'giften'. Die giften, waarvan het onduidelijk is of het fysieke geschenken of geldbetalingen zijn, kwamen volgens het strafrechtelijke onderzoek van de Marokkaanse ambassadeur in Polen, Abderrahim Atmoun. Volgens De Morgen kennen Atmoun en Panzeri elkaar al jaren en hebben ze een vriendschappelijke band.
Panzeri en de inmiddels afgezette vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili hebben ook een duidelijke band. Panzeri werkte samen met de partner van Kaili, de Italiaan Francesco Giorgi, op het gebied van de mensenrechten.
Zowel Giorgi, Kaili als Panzeri zit in de cel. Kaili heeft onlangs via haar advocaat ontkend dat ze smeergeld heeft ontvangen van Qatar. Volgens Italiaanse media beslist de Italiaanse rechtbank volgende week over de overlevering van Panzeri's vrouw en dochter aan België.