In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Boeren voeren actie bij LTO-overleg met minister in Drachten

Een groep boeren is met trekkers naar Drachten gekomen om actie te voeren, terwijl belangenorganisatie LTO Noord in die stad vergadert met minister van Landbouw Piet Adema en de top van LTO Nederland.

De boeren hebben hun trekkers geparkeerd op het plein voor de schouwburg, waar het overleg plaatsvindt.

Ze vragen aandacht voor de zogenoemde PAS-melders. Dat zijn boeren die voor een deel van hun bedrijf niet de benodigde natuurvergunning hebben. Onder de oude stikstofregels hadden ze zo'n vergunning niet nodig voor uitbreiding van hun bedrijf, maar sinds 2019, na een uitspraak van de Raad van State, moet dat wel. Ze riskeren nu hoge boetes.

Vanwege de grote onzekerheid bij deze PAS-melders kwam het provinciebestuur van Overijssel vorige week met een tijdelijke oplossing. Op de ongeveer 2000 hectare aan provinciale landbouwgrond gaat volgend jaar een bemestingsverbod gelden, waardoor daar tijdelijk minder stikstof wordt uitgestoten. Daardoor kan er in 2023 bij een deel van de Overijsselse PAS-melders wordt afgezien van handhaving.

Volgens de provincie worden de 24 PAS-melders die hoge boetes riskeren hiermee geheel of gedeeltelijk geholpen. Maar voor een stuk of tien "knelgevallen" is de maatregel nog niet genoeg, zegt gedeputeerde Tijs de Bree. Voor die bedrijven is nog meer stikstofruimte nodig.

Schiphol

De boeren die vandaag in Drachten actievoeren vragen ook aandacht voor de stikstofruimte waar Schiphol naar op zoek is.

Begin deze maand werd bekend dat de Schiphol Group meerdere boeren heeft uitgekocht voor extra stikstofruimte, voor zowel luchthaven Schiphol zelf als Lelystad Airport. Deze manier van uitkopen is omstreden, omdat de overheid het recht op de eerste koop wil.

De boeren willen niet dat de uitbreiding van de luchthaven ten koste gaat van de landbouw.

Advertentie via Ster.nl