NOS NieuwsAangepast

Gasverbruik stijgt flink door kou, gasopslagen worden aangesproken

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben door de kou deze week zoveel gas verbruikt dat de gasopslagen moeten worden aangesproken. Het verbruik is sinds begin deze maand met bijna een derde gestegen. Dat bevestigt de Gasunie na berichtgeving in het AD.

De gasopslagen zijn met ruim 10 procent gedaald sinds medio oktober, toen ze voor 93 procent gevuld waren. "Dat kunnen we prima aan, mits de winter niet extreem is", aldus een woordvoerder in de krant.

Lector energietransitie Martien Visser, die ook manager is bij de Gasunie, schat dat Nederland door de kou in een week 1,5 miljard kubieke meter gas heeft verbruikt, terwijl het totale verbruik tot eind november ruim 27 miljard kubieke meter was.

Het leidt ertoe dat Nederland de voorraden moet aanspreken. "De eigen productie plus wat er nu wordt aangevoerd is onvoldoende voor het eigen gasverbruik", zegt Visser in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat betekent dus dat we onze gasvoorraden gebruiken, maar daar zijn ze ook voor, dus daar is niets bijzonders aan", nuanceert hij.

Voorraden aanvullen zonder Russisch gas

Hij stelt dat de gasvoorraden dusdanig groot zijn "dat we een lange strenge winter aankunnen". En hoewel de gasvoorraden al lang zijn ingekocht, leidt het koude weer toch tot hogere gasprijzen. "De voorraden moeten ook weer aangevuld worden", legt Visser uit. "Dat moet in het voorjaar en in de zomer gebeuren."

Voorheen leverde Rusland een aanzienlijk deel van het gas aan Europa. "Dat doen ze nu niet meer, dus zullen we komend voorjaar en zomer zonder Russisch gas de voorraden in Noordwest-Europa moeten vullen. Daar maakt men zich zorgen over."

De Gasunie wil de importcapaciteit verhogen om gastekorten in de toekomst te voorkomen. Zo wordt er gewerkt aan de uitbreiding van de lng-installaties in Rotterdam en de Eemshaven. Ook zijn er plannen voor een lng-terminal in de haven van Terneuzen.

Overigens blijven Nederlanders ondanks de kou minder gas verbruiken dan normaal bij koud weer om zo kosten te besparen. Afgelopen weekend werd bijvoorbeeld zo'n 20 procent minder gas verbruikt dan in voorgaande jaren onder dezelfde winterse omstandigheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl