President Biden ontving in september de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa in Washington
NOS Nieuws

Biden wil met Afrika-top 'partnerschap smeden' met belangrijk continent

De Amerikaanse president Biden ontvangt vandaag tientallen Afrikaanse leiders in Washington voor een driedaagse top. Met de top hoopt Biden de banden aan te halen tussen de Verenigde Staten en het Afrikaanse continent waar China en Rusland steeds meer invloed krijgen.

Op de agenda van de conferentie staan thema's als klimaatverandering en voedselveiligheid. De top moet leiden tot meer handel en investeringen over en weer.

De laatste top tussen de VS en Afrikaanse landen was in 2014 onder president Obama. Daarna was Trump president, hij had weinig belangstelling voor Afrika.

De VS ziet de groeiende invloed van China en Rusland als een bedreiging van zijn eigen belangen. De regering waarschuwde een paar maanden geleden nog dat China met zijn miljardeninvesteringen zijn geopolitieke en commerciële greep op Afrika vergroot.

China is met name betrokken bij projecten op het terrein van energie en infrastructuur. Rusland manifesteert zich onder meer als wapenleverancier. Veel Afrikaanse landen wilden zich niet uitspreken tegen de Russische invasie in Oekraïne, tot ongenoegen van de westerse landen.

Grote geopolitieke speler

Ondanks de Amerikaanse zorgen over China en Rusland moet de top vooral gaan over "gedeelde belangen". Het continent zal bepalend zijn voor de "toekomst van de wereld", zegt de Amerikaanse veiligheidsadviseur Sullivan. Minister van Buitenlandse Zaken Blinken zei eerder dat Washington Afrika vanaf nu niet meer als "geopolitieke pion" moet zien, maar als een belangrijke eigen geopolitieke speler.

Biden zal naar verwachting grote beloftes doen aan de 49 aanwezige Afrikaanse staatshoofden en leiders. Vooraf werd al bekend dat de president zijn steun zal uitspreken voor de permanente toelating van de Afrikaanse Unie tot de G20, een groep van rijkste landen die grotendeels bestaat uit westerse landen. Al langere tijd willen ook Afrikaanse leiders een plek aan tafel.

Verder wil Biden zich inzetten om het Afrikaanse continent een stem te geven in de VN-Veiligheidsraad. Ook krijgen de Afrikaanse landen nog eens 55 miljard dollar toegezegd voor de komende drie jaar. De VS zal daarvoor niet de voorwaarde opleggen dat Afrikaanse landen zich achter Oekraïne moeten scharen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl