NOS VoetbalAangepast

Bondscoach Marokko ergert zich aan kritiek: 'Winnen voor Afrika'

Marokko staat woensdagavond als eerste Afrikaanse land in de halve finale van een WK voetbal. Maar dat is niet genoeg, zei bondscoach Walid Regragui op een persconferentie aan de vooravond van het duel met Frankrijk.

"We willen geschiedenis schrijven en Afrika naar de top van de wereld brengen. Als we tevreden zouden zijn met het bereiken van de halve finale zouden veel mensen dat misschien begrijpen, maar ik niet. We willen winnen voor Afrika", sprak de 47-jarige coach.

Tegelijk toonde Regragui zich ook realistisch: "Ik ben niet gek. Ik weet dat het heel moeilijk zal worden. Frankrijk is het beste team van de wereld."

Marokko wordt in de halve finale gesteund door naar verwachting 20.000 supporters. De Marokkaanse bond stelde namelijk 13.000 gratis tickets beschikbaar.

De Marokkanen hebben in de knock-outfase Spanje (na strafschoppen in de achtste finales) en Portugal (1-0 winst in de kwartfinales) al naar huis gestuurd, met een zeer verdedigende speelstijl. Zo had Marokko tegen Portugal slechts 27 procent balbezit.

Kritiek

Regragui ergert zich aan de kritiek op zijn tactiek. "We vechten met de wapens die we hebben. Dat is toch niet zo raar? Dat doen wel meer teams toch? Vooral Europese journalisten hebben daar veel kritiek op. Maar je krijgt toch geen prijs als je veel balbezit hebt? Het gaat er toch om dat je kansen krijgt? En het belangrijkste is dat je wint."

"Afrikaanse ploegen kregen vaak veel complimenten over hun leuke spel. Maar ze werden ook voor naïef versleten. Die tijd is voorbij. Wij zijn hier om te winnen. Ik houd ook van het spel dat Pep Guardiola met Manchester City speelt. Maar hij heeft wel spelers als Kevin De Bruyne en Bernardo Silva in zijn selectie."

Dubbele nationaliteit

Bondscoach Regragui neemt het in de halve finale op tegen Frankrijk, het land waar hij geboren is. "Ik heb een dubbele nationaliteit", zei hij op een persconferentie. "Het is een eer om tegen Frankrijk te spelen. Maar of ik nu tegen Frankrijk of Brazilië speel, ik wil winnen."

Maar liefst veertien van de 26 spelers uit de WK-selectie van Marokko werden elders geboren. Hakim Ziyech (Dronten), Noussair Mazraoui (Leiderdorp), Sofyan Amrabat (Huizen) en Zakaria Aboukhlal (Rotterdam) leerden voetballen in Nederland. Andere spelers van bondscoach Regragui groeiden op in België, Frankrijk, Italië Canada en Spanje. Achraf Hakimi, geboren in Madrid, benutte in de achtste finale de beslissende penalty tegen Spanje. "Maar uiteindelijk zijn al mijn spelers Marokkanen", zei Regragui. "Dat zie je aan de teamgeest van onze ploeg. Die spirit is ons grootste wapen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl