Pepijn van Houwelingen in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

OM onderzoekt FvD'er Van Houwelingen om tweet met nazivlag

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie omdat hij eind september op Twitter een afbeelding had geplaatst waarop twee ministers stonden met een nazivlag.

De bewuste ministers, Kuipers van Volksgezondheid en Van Gennip van Sociale Zaken, deden aangifte daarvan. De Rijksrecherche zal Van Houwelingen deze maand nog horen. Daarna beslist het OM of hij wordt vervolgd.

Kuipers en Van Gennip met nazivlag

Op de bewerkte foto die Van Houwelingen tweette leek het net of Kuipers een nazivlag hees. Van Gennip stond ernaast. Op de oorspronkelijke foto stond de vlag van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Dat zijn de werelddoelen voor duurzame ontwikkeling.

De, inmiddels verwijderde, tweet van Van Houwelingen:

De ministers noemden de gefotoshopte afbeelding "stuitend" en "een nieuw dieptepunt in de bejegening van bestuurders en politici". Volgens het tweetal zijn grenzen overschreden. Ook vanuit de Tweede Kamer kwamen veel negatieve reacties.

Na zijn actie op Twitter eerst te hebben verdedigd, verwijderde Van Houwelingen de nazivlag. Later zei hij dat het motief van zijn actie was dat hij en andere FvD'ers regelmatig in verband worden gebracht met het nazisme en het fascisme. "Maar als wij het een keertje doen - hoe lichtvoetig en plagerig ook - is de wereld te klein." Partijleider Thierry Baudet liet destijds weten dat het kabinet zijn partij "monddood" probeert te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl