ANP
NOS NieuwsAangepast

Ministers doen aangifte tegen FvD'er Van Houwelingen om nazivlag

De ministers Kuipers en Van Gennip doen aangifte tegen FvD-Kamerlid Van Houwelingen omdat hij een foto van ze twitterde met een gefotoshopte nazivlag. Dat heeft het kabinet vandaag in de ministerraad besproken.

Voor beide ministers is er "duidelijk een grens overschreden", zei Kuipers. De afbeelding deed een inbreuk op zijn gevoel. "Die vlag roept voor heel veel Nederlanders nog steeds heel veel nare herinneringen op. Daar wil je niet mee geassocieerd worden."

Van Gennip voegt er aan toe dat zij het ook doen voor de ministers die na hen komen en met vergelijkbare situaties te maken krijgen. De ministers gaan gezamenlijk aangifte doen van "belediging en/of smaad en/of laster", zoals de juridische formulering luidt. "Het is verder aan de rechter om daar over te oordelen."

Op de foto van Van Houwelingen leek het net of Kuipers een nazivlag hees. Van Gennip stond er naast. Op de oorspronkelijke foto stond de vlag van de Sustainable Development Goals. Dat zijn de werelddoelen voor duurzame ontwikkeling. Na zijn actie op twitter eerst te hebben verdedigd verwijderde Van Houwelingen de nazivlag.

De inmiddels verwijderde tweet van Van Houwelingen:

Twitter

Hij zei later over het motief van zijn actie dat hij en andere FvD'ers regelmatig in verband worden gebracht met het nazisme en het fascisme. "Maar als wij het een keertje doen - hoe lichtvoetig en plagerig ook - is de wereld te klein."

In een reactie op de aangifte laat partijleider Baudet weten dat het kabinet zijn partij "monddood" probeert te maken. De partij wil nu zelf aangifte doen tegen politici die FvD van fascisme of racisme beschuldigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl