NOS Nieuws

Wekdienst 12/12: Kamer praat over voorstel coronawet • Gemeente Tilburg voor rechter om chroom-6

Goedemorgen! De Tweede Kamer praat vandaag over het voorstel voor een definitieve coronawet. En de gemeente Tilburg en het treinonderhoudsbedrijf NedTrain moeten in Rotterdam voor de rechter verschijnen vanwege een re-integratieproject waarbij medewerkers werden blootgesteld aan chroom-6.

Eerst het weer: de dag begint wisselend bewolkt en koud, met op veel plaatsen vorst. Vanmiddag is het op de meeste plaatsen zonnig, maar het wordt niet warmer dan 0 tot 2 graden.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamer praat over het voorstel voor een definitieve coronawet van minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. Over het wetsvoorstel is veel discussie, omdat het parlement tijdens een crisis minder invloed heeft op de invoering van maatregelen, zoals een mondkapjesplicht en verplicht afstand houden.
  • Onderhoudsbedrijf NedTrain en de gemeente Tilburg staan terecht voor de rechtbank in Rotterdam. De gemeente Tilburg liet werklozen vanaf 2004 treinen schuren in een werkplaats van NedTrain. Hierbij kwam de kankerverwekkende stof chroom-6 vrij. NedTrain en de gemeente Tilburg worden ervan verdacht dat zij onvoldoende voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers hebben gezorgd.
  • Vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea praten in Indonesië over nucleaire kwesties, met name als het gaat om Noord-Korea. De militaire activiteit van het land is toegenomen en de VS, Japan en Zuid-Korea zijn bang dat er een nucleaire test volgt.

Wat heb je gemist?

Bij protesten in Peru zijn zeker twee doden gevallen. Volgens de Peruaanse ombudsman gaat het om twee mensen van 15 en 18 jaar. Ook raakten vier mensen gewond. De demonstranten waren de straat opgegaan om de vrijlating van de afgezette president Pedro Castillo te eisen. Daarbij raakten ze slaags met de oproerpolitie.

Sinds Castillo vorige week werd afgezet door het parlement is het onrustig in Peru. De voormalige president zit vast in de hoofdstad Lima. Hij is aangeklaagd voor onder meer 'rebellie', omdat hij voor zijn afzetting had geprobeerd het parlement buitenspel te zetten.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De organisatie KNGF Geleidehonden zoekt in een groot deel van het land pleeggezinnen die gedurende een jaar een pup willen opvoeden, want die zijn er veel te weinig.

Bekijk in de video hoe dat werkt:

Lange wachtlijsten voor hulphond door tekort pleeggezinnen: 'Zij leggen de basis'

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl