Een gewond kind in een ziekenhuis in Taez
NOS Nieuws

VN: 11.000 kinderen gedood of gewond geraakt door burgeroorlog Jemen

In Jemen zijn zeker 11.000 kinderen gedood of gewond geraakt sinds de burgeroorlog er acht jaar geleden escaleerde. Dat meldt Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Honderdduizenden andere kinderen lopen daarnaast het risico te overlijden aan ziektes en aan hongersnood.

De VN-organisatie schat dat 2,2 miljoen Jemenitische kinderen op dit moment ondervoed zijn. Een kwart van die groep is jonger dan vijf jaar. Vele kinderen zijn bovendien kwetsbaar voor ziektes als cholera en de mazelen, die met vaccins te voorkomen zijn.

De VN bestempelden de situatie in Jemen eerder als de grootste humanitaire crisis van dit moment. Volgens recente cijfers hebben zeker 18 miljoen Jemenieten geen toegang tot schoon (drink)water of tot medische zorg.

Unicef: snel weer bestand

Unicef roept de strijdende partijen op om snel tot een wapenstilstand te komen. Afgelopen juni werd dankzij bemiddeling van de VN een bestaand bestand tot oktober verlengd. De strijdende partijen pakten daarna de wapens weer op.

Het conflict speelt tegen de achtergrond van een machtsstrijd in het Midden-Oosten. Een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië steunt de regering van Jemen in zijn strijd tegen Houthi-rebellen, die op hun beurt hulp krijgen van Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl