Virgil van Dijk werkt Leandro Paredes naar de grond, nadat de Argentijn de bal hard richting de bank van Oranje had geschoten
NOS Voetbal

Hollandse school? Oranje drie keer in top-5 van onsportiefste WK-duels

Het ging in Nederland na de uitschakeling op het WK veel over de onsportieve Argentijnen. Maar feit is dat er, niet voor het eerst, een WK-wedstrijd van het Nederlands elftal eindigde in een veldslag. Een veelzeggende statistiek: Nederland is drie keer terug te vinden in de top-5 van onsportiefste duels op een WK ooit.

Natuurlijk lieten de Argentijnen zich vrijdagavond een aantal keer niet van hun beste kant zien. Bijvoorbeeld toen Leandro Paredes Nathan Aké onderuit schoffelde en de bal keihard richting de bank van Nederland schoot. Of toen Argentinië na de winnende strafschop provocerend en treiterend richting de spelers van Oranje juichte.

Het moment na de winnende strafschop werd vastgelegd en ging viraal:

De Argentijnse spelers reageren weinig sportief na de winnende strafschop van Lautaro Martínez

Ook Messi deed een duit in het zakje door na afloop verhaal te halen bij Louis van Gaal en Edgar Davids. De woorden van Van Gaal tijdens de voorafgaande persconferentie waren niet in goede aarde gevallen bij de wereldster.

"Van Gaal verkondigt altijd dat hij goed aanvallend voetbal speelt, maar zijn ploeg ramt alle ballen weg", verklaarde Messi.

Even later moest ook Wout Weghorst eraan geloven. "Waar kijk jij naar? Gek. Loop door", riep de sterspeler tijdens een interview naar Weghorst, die naar eigen zeggen op hem stond te wachten om Messi een hand te geven.

Kijk hieronder naar de reportage van NOS-verslaggever Kees Jongkind bij de Argentijnen, een dag na het duel met Nederland.

Maar ook Oranje bleek niet roomser dan de paus. Sommige spelers van het Nederlands elftal probeerden tijdens de strafschoppenserie de Argentijnen opzichtig uit hun concentratie te halen.

"Je doet er gewoon alles aan om te winnen'', zei Dumfries daar na afloop nog over. "Dit is een WK. Zij doen dat, wij ook."

De veelbesproken scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz trok uiteindelijk een recordaantal kaarten. En met 48 overtredingen was Nederland-Argentinië de wedstrijd met de meeste overtredingen op een WK sinds Brazilië-Colombia in 2014 (54 overtredingen), zo zocht statistiekenbureau Opta uit.

'Waar is de Hollandse school gebleven?'

Nederland noteerde vrijdagavond dertig overtredingen en daarmee is Nederland pas de achtste ploeg deze eeuw met zoveel overtredingen in een WK-wedstrijd. "Waar is de Hollandse school gebleven?" vroeg het Argentijnse Tyc Sport zich af na kwartfinale tussen het Nederlands elftal en Argentinië.

Het gaat vaak over het valse spel van de Zuid-Amerikaanse landen, maar het imago van Nederland - mooi, aanvallend voetbal - is de laatste WK's aan verandering onderhevig. Niet voor niets staat Oranje drie keer in de top-5 van onsportiefste wedstrijden op een WK.

WK-duels met meeste kaarten (bron: Opta)

Wedstrijd Jaar Gele kaarten Rode kaarten
Nederland-Argentinië 2022 15 1
Portugal-Nederland 2006 12 4
Kameroen-Duitsland 2002 14 2
Nederland-Spanje 2010 13 1
Senegal-Uruguay 2002 12 0

* een tweede gele kaart telt als rode kaart en komt niet bij het totale aantal gele kaarten. Kaarten voor trainers en assistenten worden niet meegerekend in dit lijstje.

Nederland-Argentinië was geen wedstrijd om trots op te zijn, maar op zondag 25 juni 2006 beleefde Oranje misschien wel een van de zwartste dagen uit de voetbalgeschiedenis. Oranje werd in Nürnberg na een desastreuze avond vol tackles, klaagzang, list en bedrog door Portugal uitgeschakeld op het WK (1-0).

Zestien gele en vier rode kaarten stonden er na afloop van de wedstrijd uit de achtste finales in het boekje van de Russische arbiter Valentin Ivanov. Een wedstrijd die de boeken inging als de 'Slag van Neurenberg'.

Schopploeg

Tijdens het WK van 2010 werkte Oranje verder aan het imago van 'schopploeg'. Met de karatekick van Nigel de Jong tegen Spanje in de finale als iconische illustratie.

Nigel de Jong

Het werd een van de lelijkste WK-finales in de historie en dat was volgens buitenlandse media vooral te danken aan Nederland. Het was een wonder dat Johnny Heitinga de enige was die van het veld werd gestuurd.

Ook in de kwartfinale van dit WK blonk Nederland dus niet uit in schoonheid, waarin Nederland tot de invalbeurt van Wout Weghorst nauwelijks iets wist te creëren. Noem het realisme. Noem het meegaan met de tijd. Met de klassieke Hollandse school heeft het weinig te maken.

Niet alleen het harde spel van Nederland kon rekenen op commentaar, ook het veldspel was voer voor kritiek voor de analisten van de NOS:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl