J. Alexander Kueng
NOS NieuwsAangepast

Voormalige politieagent krijgt 3,5 jaar cel in zaak George Floyd

In de Verenigde Staten is de voormalige politieagent Alexander Kueng veroordeeld tot 3,5 jaar cel vanwege zijn betrokkenheid bij de gewelddadige dood van George Floyd. Die overleed in 2020 in de stad Minneapolis nadat een collega van Kueng minutenlang zijn knie op de nek van de zwarte Amerikaan had gedrukt. Floyds dood leidde tot wereldwijde protesten tegen racisme en politiegeweld.

Kueng was een van de vier agenten die betrokken waren bij de arrestatie van Floyd. Hij hielp zijn collega om de 46-jarige Amerikaan in bedwang te houden.

De 29-jarige Kueng pleitte in oktober schuldig aan medeplichtigheid aan dood door schuld. In ruil daarvoor werd een aanklacht van medeplichtigheid aan doodslag ingetrokken.

Vier agenten betrokken

Kueng en drie collega's gingen op 25 mei 2020 af op een melding over Floyd. Die zou met een vals briefje van 20 dollar sigaretten hebben gekocht.

Bij de arrestatie duwde Derek Chauvin meer dan negen minuten met zijn knie op de nek van Floyd. Kueng en zijn collega Thomas Lane hielpen Chauvin om Floyd op de grond te houden. De vierde agent, Tou Thao, hield omstanders tegen.

Burgerrechtenschendingen

De vier agenten werden kort na het dodelijke incident ontslagen. Chauvin is vorig jaar veroordeeld tot 22,5 jaar cel. In juli kwam daar een gevangenisstraf van 21 jaar bij voor het schenden van Floyds burgerrechten. De oud-agent zit die straffen gelijktijdig uit.

Ook zijn drie voormalige collega's, onder wie Kueng, werden eerder dit jaar veroordeeld vanwege burgerrechtenschendingen. Zij kregen gevangenisstraffen opgelegd tussen de 2,5 en 3,5 jaar. Kueng mag de 3,5 jaar celstraf die hij vandaag opgelegd heeft gekregen tegelijkertijd uitzitten.

Voor Lane geldt zo'n zelfde constructie. Hij werd in september veroordeeld tot 3 jaar cel voor medeplichtigheid aan dood door schuld. De rechtszaak tegen de vierde agent, Thao, loopt nog.

Black Lives Matter

Na de dood van Floyd in Minneapolis braken in die stad felle protesten uit, die later overwaaiden naar de rest van de Verenigde Staten en de wereld. Bij die demonstraties scandeerden demonstranten leuzen als I can't breathe, No justice, no peace, maar vooral: Black Lives Matter.

Dit is het verhaal achter die leus:

Dit is het verhaal achter de Black Lives Matter-beweging

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl