Kroatië schakelt Brazilië na strafschoppen uit en staat in halve finales WK

Kroatië heeft voor een grote stunt gezorgd door ten koste van Brazilië de halve finales van het WK te bereiken. Daarin stuiten de Kroaten op Argentinië, dat later op de avond Nederland na strafschoppen versloeg.

In de kwartfinale tegen de grote favoriet Brazilië was de stand na 90 minuten 0-0 en na verlenging 1-1. De Kroaten namen de strafschoppen vervolgens beter.

In de eerste helft was, tegen de verwachting in, Kroatië de betere ploeg. Waar de Kroaten wel een antwoord hadden op Neymar, hadden de Brazilianen dat niet op Luka Modric. De 37-jarige aanvoerder stuurde en dirigeerde zijn ploeg, zonder dat dat grote kansen opleverde.

Ook de Brazilianen, die in laag tempo speelden, kregen geen echte mogelijkheden. Twee keer was er een versnelling van Vinínius Júnior die voor enige dreiging zorgde, maar echt gevaarlijk werd het niet. De eerste helft was er dan ook geen om lang aan terug te denken.

De Braziliaan Thiago Silva geeft aanwijzingen

Brazilië kwam na rust veel sterker uit de kleedkamer en dat leverde meteen al twee penibele situaties voor het Kroatische doel op. Doelman Dominik Livakovic moest eerst redding brengen toen verdediger Josko Gvardiol de bal bijna in eigen doel werkte, vervolgens waren er nog kansen voor Neymar (schot gekraakt) en Vinícius (redding Livakovic).

De VAR, Pol van Boekel, moest vervolgens nog in actie komen vanwege vermeend hands van Josip Juranovic, maar de Kroaten konden opgelucht ademhalen.

Kansen stapelen zich op

Waar Kroatië er niet in slaagde om voorin een vuist te maken, kreeg keeper Livakovic het steeds drukker. Neymar dook ineens op voor zijn doel, en even later stond Lucas Paquetá recht tegenover hem, maar beide malen redde Livakovic knap.

De kansen voor Brazilië stapelden zich op in de tweede helft: Neymar had een kwartier voor tijd een schietkans vanuit een lastige hoek, en Paquetá kon van een meter of elf uithalen na terugleggen van Rodrygo, maar telkens lag Livakovic in de weg.

Kroatië kon niets anders meer doen dan verdedigen en een Braziliaanse goal hing in de lucht. Maar die bleef in de reguliere speeltijd uit en de door de Kroaten gewenste verlenging volgde.

Neymar slaat toe

Daarin kreeg Kroatië, uit het niets, ineens een grote kans: Bruno Petkovic ontsnapte en gaf Marcelo Brozovic de kans om toe te slaan, maar hij schoot wild over.

In de blessuretijd van de eerste helft sloeg Brazilië dan toch toe via Neymar. De sterspeler combineerde dwars door het Kroatische strafschopgebied met Paquetá, omspeelde Livakovic en schoot de bal hard en hoog in het doel.

Het was het 77ste doelpunt van Neymar voor de nationale ploeg en daarmee evenaart hij Pelé, de voetballegende die sinds vorige week in het ziekenhuis ligt.

Gezien de geringe slagkracht van Kroatië leek het pleit beslecht, maar vier minuten voor tijd sloegen de Kroaten met hun enige kans alsnog toe: invaller Petkovic kreeg de bal van Mislav Oric op de rand van het zestienmetergebied en de bal verdween via Marquinhos in het doel: 1-1.

Strafschoppen moesten vervolgens de beslissing brengen. Keeper Livakovic had in de achtste finales tegen Japan al laten zien uitstekend overweg te kunnen met strafschoppen: hij keerde drie Japanse penalty's.

En ook de eerste Braziliaanse strafschop van Rodrygo werd door Livakovic gekeerd. De vierde penalty van Marquinhos ging op de paal, terwijl de Kroaten allemaal raak schoten, waardoor de uitschakeling van Brazilië een feit was.

Kroatië dringt net als vier jaar geleden via strafschoppen door tot de halve finales van het WK. Voor Brazilië waren er geen dansjes, maar tranen. Het is het al de vierde keer op rij dat de vijfvoudig wereldkampioen in de knock-outfase van een WK wordt uitgeschakeld door een Europees land.

Bekijk de reactie van de Kroatische verdediger Dejan Lovren, die hoopt dat hij in de halve finale Virgil van Dijk tegenkomt, zijn voormalige ploeggenoot bij Liverpool.