ANP
NOS Voetbal

Na duwen, roepen en trekken van de pers, verzanden Argentijnen in algemeenheden

  • Thierry Boon

    NOS-redacteur in Qatar

  • Thierry Boon

    NOS-redacteur in Qatar

"Nederland kan goed aanvallen, zonder de verdediging daarin te vergeten. Dat kunnen wij ook. Als je tegen Oranje alleen maar aanvalt, betaal je daar de prijs voor."

Wie deze uitspraak van Lionel Scaloni, de bondscoach van de Argentijnen, op de persconferentie analyseert, zou de conclusie kunnen trekken dat de kwartfinale van vrijdag een tactisch schaakspel wordt. Helemaal als je daarvoor Louis van Gaal al aan het woord hoorde.

Complete chaos: duwen en trekken

Twee landen die gaan aanvallen met de rem erop. Een tikkie saai wellicht. Dat is in groot contract met de complete chaos tussen de persconferenties van beide landen. Die van Argentinië is gepland in dezelfde zaal als die van Nederland vlak daarvoor, maar dan blijken de plannen plots gewijzigd.

Het is duwen, roepen en trekken voor de journalisten onderweg naar de andere, grotere zaal. Het zegt alles over de enorme belangstelling voor de Argentijnen. Van Gaal levert altijd op de persmomenten dit WK, hij en Memphis Depay trokken best wat bekijks, maar Argentinië is echt andere koek.

Weinig spektakel

Je merkt dat het WK van 2022 langzaam richting de eindfase gaat. De aandacht groeit in het IBC, het internationale mediacentrum waar alle persconferenties de dag voor de wedstrijd plaatsvinden. Spannende uitspraken van de Argentijnse bondscoach Scaloni levert dat overigens niet op.

Hij noemt Nederland een moderne ploeg. "Ze vallen met z'n allen aan, maar verdedigen ook samen. Dat is hoe het hedendaagse voetbal is. Ze hebben een elftal met grote spelers en een duidelijk plan, maar dat hebben wij ook", stelt Scaloni, die in 2006 nog als speler in de Argentijnse WK-selectie zat.

Over een eventuele strafschoppenreeks wilde Scaloni nog niets horen:

Over de inzetbaarheid van vleugelspeler Ángel Di María houdt hij zich ook al op de vlakte. "Hij heeft gisteren getraind. Vandaag is de laatste training en dan zullen we zien hoe het gaat", aldus de 44-jarige Scaloni, die als vrij onervaren trainer de Copa América won in 2021.

Hoe stop je Frenkie de Jong?

Waar het in de Nederlandse pers vooral gaat over de vraag hoe Lionel Messi af te stoppen is, hebben de Argentijnse journalisten hun eigen variant: hoe kan Frenkie de Jong, de motor van Oranje, het voetballen onmogelijk worden gemaakt?

ANP
Alexis Mac Allister

Die vraag krijgt middenvelder Alexis Mac Allister voorgeschoteld. En waar de spelers van Oranje zeggen dat Argentinië meer is dan Messi, zegt Mac Allister min of meer hetzelfde over De Jong. "We weten dat hij erg belangrijk is, maar we richten ons niet op één speler."

De 23-jarige speler van Brighton, die zijn opvallende naam dankt aan zijn Schotse en Ierse wortels, keek de laatste ontmoeting tussen Argentinië en Nederland, de halve finale van het WK in 2014, nog gewoon voor de buis als fan. "Ik kan het me nog goed herinneren, daar heb ik toen enorm van genoten."

"Nu kan ik zelf zo'n duel spelen. Dat maakt me erg trots en emotioneel. Dan denk je toch aan welk traject je helemaal hebt doorlopen om hier te kunnen staan."

De drukte voor de persconferentie van de Argentijnen zag er zo uit:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl