22 verzorgingstehuizen krijgen een NS-coupé
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Verpleeghuizen krijgen treincoupé voor mensen met dementie

Ruim twintig Nederlandse verpleeghuizen krijgen een eigen treincoupé van de NS. Het doel daarvan is om mensen met dementie herinneringen op te laten halen en weer met de trein "mee te laten gaan", meldt RTV Utrecht.

Alzheimer Nederland en NS schenken de treinbanken, tafels, bagagerekken en kantelprullenbakken. Daarmee kunnen de verpleeghuizen zelf hun coupé bouwen. "Bijna iedereen houdt van reizen. Maar wat als je door dementie niet meer kúnt reizen?" schrijven de organisaties over hun initiatief.

Een jaar geleden introduceerden Alzheimer Nederland en de NS de zogenoemde Hoofdreiscoupé, die in 2021 en 2022 langs verpleeghuizen in alle provincies 'reisde'. Nu krijgen 22 verpleeghuizen een blijvende coupé. De onderdelen komen uit oude dubbeldekkers van de nationale spoorvervoerder.

De coupés zijn bedoeld voor mensen die door hun dementie niet meer veilig met de trein kunnen reizen. De NS zegt af en toe reizigers met dementie tegen te komen die bijvoorbeeld een medereiziger kwijt zijn of niet meer weten hoe het inchecken werkt.

In Nederland zijn ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal binnen twintig jaar naar 520.000 stijgt.

Advertentie via Ster.nl