Het nieuwe wetboek van strafrecht wordt gepresenteerd in het parlement
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe wet stelt seks buiten huwelijk strafbaar in Indonesië

Het Indonesische parlement heeft wetgeving aangenomen waarmee onder meer overspel en seks buiten het huwelijk strafbaar worden gesteld. Straffen op buitenechtelijke seks bijvoorbeeld kunnen oplopen tot een jaar celstraf.

Ook wordt het promoten van anticonceptie illegaal, net als godslastering. Verder wordt het verbod op het beledigen van een zittende president en vicepresident, de staatsinstellingen of de nationale ideologie opnieuw ingevoerd.

De aanpassing van de wetgeving is omstreden; mensenrechtenorganisaties zeiden eerder al, na het lezen van conceptversies, dat het ten koste gaat van burgerlijke vrijheden.

"Indonesië wil het pad inslaan van een wetsovertredende catastrofe door buitenechtelijke seks strafbaar te stellen", schreef Phil Robertson, plaatsvervangend Azië-directeur van Human Rights Watch, eerder al op Twitter.

Indonesische politici roemden juist de aanpassingen, omdat ze in hun ogen een streep zetten onder het koloniale verleden van het land. "De oude code behoorde tot het Nederlandse erfgoed en dat is nu niet meer relevant", zei Bambang Wuryanto, die namens het Indonesische parlement de commissie leidde die de wetgeving herzag.

Het is de bedoeling dat de nieuwe wetgeving over drie jaar in werking treedt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl