In Atjeh zijn transgenders op straat kaalgeschoren door de politie Kliksatu | Bewerking NOS

Transgenders in de Indonesische provincie Atjeh gaan gebukt onder een opleving van geweld door de plaatselijke sharia-politie en de bevolking. Na het vrijdagmiddaggebed zijn volgens lokale media honderden islamitische betogers de straat op gegaan uit steun voor de "heropvoeding" van transgenders door de sharia-politie.

De betogers staan achter het zwaar bekritiseerde optreden van de politiechef van Noord-Atjeh. Bij razzia's in schoonheidssalons liet hij zondag twaalf transgenders oppakken en kaalknippen op straat.

Uit vrees voor nieuwe razzia's houden de waria, mannen die door het leven gaan als vrouw, zich op de achtergrond. Volgens een vertegenwoordiger van de lokale lhbt-gemeenschap zijn verschillende schoonheidssalons in de provincie en hoofdstad gesloten en zijn sommige transgenders Atjeh ontvlucht.

Stokslagen voor homo's

De positie van homo's staat in heel Indonesië onder druk, maar Atjeh spant de kroon. In de autonome provincie in het noorden van Sumatra geldt de islamitische wetgeving. Een speciale politie-eenheid ziet erop toe dat de sharia-regels worden nageleefd. Op homoseksualiteit staan stokslagen.

Homo's worden steeds meer in het nauw gedreven.

Michel Maas, NOS-correspondent Indonesië

Zo kon het gebeuren dat zondag transgenders publiekelijk werden vernederd. Nadat de waria waren opgepakt en kaalgeknipt, wilde de politie hen "heropvoeden tot man". In detentie moesten ze mannenkleding dragen, push-ups en sit-ups doen en roepen met een lagere stem.

Het hoofd van de politie, die het tafereel liet fotograferen, noemde de waria in een heimelijke telefoonopname "ziek" en "nichten-afval". Hij werd op zijn vingers getikt door het hoofd van de nationale politie, al is het volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch de vraag of dat iets uithaalt in een land waar jaarlijks honderden homoseksuelen worden belaagd.

"Homo's worden steeds meer in het nauw gedreven", vertelt NOS-correspondent Michel Maas vanuit Java. "Vorig jaar was er een golf van intimidatie tegen lhbt'ers in heel Indonesië. Een anti-homobeweging, opgestookt door het radicale Islamitische Verdedigingsfront (FPI), heeft ertoe geleid dat homo's min of meer uit het straatbeeld zijn verdwenen."

'Be a Man'

Maas vertelt over een populaire realityshow, die een aantal jaar op televisie was: Be A Man. Daarin ondergingen transgenders en vrouwelijke homoseksuelen een soort 'bootcamp' om weer man te worden. "Aan het einde van de uitzending gooien de deelnemers hun bh in het vuur. Het toont wel aan hoe weinig respect er in Indonesië is voor transgenders."

Het klimaat voor lhbt'ers is in een aantal jaren compleet omgeslagen, zegt Maas. "Zestien jaar geleden kwam ik in Atjeh voor een reportage over volleybal. Het populairste team was Team Waria, met daarin alleen transgenders. Iedereen vond het prachtig om daarnaar te kijken. Die lol is er door de sharia wel vanaf."

STER reclame