NOS Voetbal

FIFA start onderzoek naar mogelijke discriminatie door Servië tegen Zwitserland

Servië hangt na de uitschakeling op het WK mogelijk nog een straf boven het hoofd. De FIFA is namelijk een tuchtprocedure begonnen naar de gebeurtenissen tijdens de met 3-2 verloren wedstrijd tegen Zwitserland. Er wordt onderzocht of spelers van Servië zich schuldig hebben gemaakt aan wangedrag en discriminatie.

De gemoederen liepen af en toe hoog op tijdens de laatste groepswedstrijd tussen beide landen. De reservebank van Servië liet zich niet onbetuigd tijdens een situatie waarbij de Zwitserse aanvoerder Granit Xhaka een provocerend gebaar maakte.

Xhaka is van Kosovaarse komaf. In 2008 riep Kosovo eenzijdig de onafhankelijkheid uit en scheidde zich af van Servië, dat dit nog altijd niet officieel erkent.

Xhaka in het shirt van Jashari na de zege op Servië

Na afloop van de wedstrijd trok Xhaka het shirt aan van reservespeler Ardon Jashari. Dat is ook de naam van een onafhankelijkheidsstrijder die wordt beschouwd als medeoprichter van het Kosovaarse bevrijdingsleger UÇK.

Geen onderzoek naar Xhaka

Er is door de FIFA vooralsnog geen onderzoek aangekondigd naar de speler van Arsenal, die later ontkende dat zijn actie een politieke achtergrond had.

Door de 3-2 zege op de Serviërs plaatste Zwitserland zich voor de knock-outfase, terwijl Servië werd uitgeschakeld. De Zwitsers spelen dinsdag om 20.00 uur hun wedstrijd in de achtste finales tegen Portugal.

Bekijk de samenvatting van Zwitserland - Servië met daarin ook enkele opstootjes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl