NOS Voetbal

Zwitsers naar achtste finales na winst op Servië in fraai en soms verhit duel

In een direct duel om een plek in de achtste finales heeft Zwitserland met 3-2 gewonnen van Servië. Een heerlijk duel, dat vooral voor rust op en neer golfde, met fraaie doelpunten en bij vlagen prima voetbal. Zwitserland treft als tweede in groep G Portugal in de achtste finales. Brazilië is groepswinnaar, Servië vliegt naar huis.

Vooraf was het afwachten hoe verhit de strijd zou uitpakken tussen de Zwitsers en de Serviërs. Op het WK in 2018 ontvlamde het sluimerende sentiment tussen de twee ploegen nog. Xherdan Shaqiri en Granit Xhaka maakten destijds bij de viering van hun goals politiek geladen handgebaren.

Ze vormden een adelaar met hun handen, een verwijzing naar hun Kosovaars-Albanese roots. Een provocatie die de Serviërs niet waardeerden. De verhoudingen tussen enerzijds Albanië en Kosovo en anderzijds Servië liggen nog altijd uiterst gevoelig.

Geen grote opstootjes

Hoewel Shaqiri bij ieder balcontact werd uitgefloten en het na ruim een uur spelen even kort uit de hand liep met reservekeeper Predrag Rajković - hij maakte ruzie met Denis Zakaria - bleven echt grote opstootjes uit. Diep in de blessuretijd stonden nog wat spelers met de koppen tegen elkaar. Maar toen was het meeste al wel beslist.

Voetballend was het ook een interessante pot. Na dertig seconden was al duidelijk dat het een duel was om eens goed voor te gaan zitten. De Zwitserse spits Breel Embolo kreeg de bal via de kluts zomaar voor de voeten en kon schieten, maar doelman Vanja Milinkovic-Savic bleek vanaf de eerste seconde vlijmscherp. Tien minuten later schoot Servië op de paal.

Bekijk hier alle doelpunten:

Het was Shaqiri zelf, die na een uitbraak over rechts van Ruben Vargas en een tikkie breed van Djibril Sow, via een been binnenschoot. Met de vinger op de mond liep hij juichend weg. De verdiende 1-1 viel niet veel later. Aleksandar Mitrovic kwam uitstekend voor zijn man en knikte de bal naar de lange hoek.

Balverlies van Shaqiri leidde tien minuten later zelfs een Servische voorsprong in. Het schot van Dusan Vlahovic hobbelde zo de verre hoek in. Het spel golfde op en neer en goals konden niet uitblijven. Embolo liep de bal binnen bij de tweede paal na een prima aanval van Zwitserland.

Zwitsers op z'n Braziliaans

De mooiste van de avond viel snel na rust. Noem het een Braziliaanse aanval, een snelle combinatie, opgezet door Shaqiri, recht op het Servische doel af, eindigde bij Remo Freuler, die eenvoudig kon binnenschieten: 3-2.

Daarna werd het duel stroperig. Het combinatievoetbal en het tempo was er een beetje uit. Zwitserland hoefde niet zo nodig. Servië wilde wel, maar kon eigenlijk niet. Ook aanvoerder Dusan Tadic kreeg weinig voor elkaar. De Ajax-middenvelder werd twintig minuten voor het einde naar de kant gehaald.

Langzaam namen de irritaties maar vooral de vermoeidheid toe bij de Serviërs. De Zwitsers voetbalden de wedstrijd eenvoudig uit. Diep in blessuretijd borrelden de irritaties toch nog even flink op. Strahinja Pavlovic kreeg het aan de stok met Xhaka. Zakaria gaf een Serviër nog een aai met zijn voorhoofd, maar de scheidsrechter was mild en hield het bij twee gele kaarten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl