NOS Nieuws

Leger des Heils: door koude steeds drukker bij 'Warme Kamers'

Dat de temperatuur rond het vriespunt schommelt, merken ze ook bij het Leger des Heils. Door het hele land heen zijn meer dan honderd 'warme kamers' geopend. Bij de buurthuiskamers, waar mensen terechtkunnen voor een kopje koffie of een lunch is het de afgelopen tijd steeds drukker geworden.

Sinds 1 november blijven dit soort plekken overdag langer open, om mensen te helpen bij de hoge energietarieven. Ook openbare bibliotheken hebben zich bij de actie aangesloten is te zien op de overzichtspagina van 'warme kamers' in Nederland.

In deze video zie je hoe het eraan toegaat bij zo'n 'warme kamer' in de Utrechtse wijk Zuilen:

Door kou steeds drukker bij buurthuiskamers Leger des Heils

Ook in de huiskamer van 'Bij Bosshardt Zuilen' is het druk, vertelt Maaike van Oosterom van het Leger des Heils. "Onze bezoekersaantallen zijn erg gegroeid. De stookkosten zijn natuurlijk hoog en bij ons kunnen ze warm binnen zitten overdag." Bezoekers kunnen er doordeweeks terecht van 10:00 tot 16:00 uur. Er worden activiteiten georganiseerd en er is regelmatig een warme lunch voor een klein prijsje. Ook kunnen bezoekers tweedehandskleding shoppen.

Een van de bezoekers vertelt dat het bij haar thuis nu 17 graden is. "Dat is vanwege de hoge energieprijzen. Ik heb alleen 's ochtends de verwarming aan in mijn badkamer. Ik was me de hele week met koud water. En maar één keer in de week ga ik onder de douche."

Ook andere buurtbewoners die langs zijn gekomen doen de kachel zo min mogelijk aan. Riet Tippersma komt ook graag voor de warmte naar deze buurthuiskamer. "Thuis kost het aardig wat om te stoken. En als je dan alleen zit is dat ontiegelijk duur. En de warmte van de mensen hier om me heen doet dan ook wel veel goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl