ANP
NOS NieuwsAangepast

Wietexperiment opnieuw uitgesteld, start nu gepland in 2024

Het wietexperiment wordt opnieuw uitgesteld. Waarschijnlijk zal pas in 2024 in elf gemeenten legaal geproduceerde wiet worden verkocht. Dat heeft minister Kuipers (Volksgezondheid) bekendgemaakt.

De uitvoering van het wietexperiment is volgens minister Kuipers "buitengewoon ingewikkeld". Zo is het voor telers die meedoen moeilijk om een locatie te regelen, de benodigde vergunningen te krijgen en een bankrekening te openen.

Ook is het belangrijk dat het aanbod aan wiet genoeg gevarieerd is, dat er voldoende wordt geproduceerd en dat het product altijd van goede kwaliteit is. Op dit moment is dat volgens Kuipers niet het geval.

In Brabant produceert één teler al wel legale wiet. "Daar heeft helemaal niemand wat aan", zei minister Kuipers na afloop van de ministerraad. "De teler niet, de gemeente niet, de coffeeshopeigenaar niet en de klant ook niet."

Al vaker uitstel

De begindatum van het experiment is al verschillende keren naar achteren geschoven. Tot vandaag was het plan dat de proef in het tweede kwartaal van 2023 zou starten, maar dat gaat dus niet door.

Wel onderzoekt het kabinet of het mogelijk is dat in een kleiner aantal gemeenten eerder dan in 2024 legale wiet wordt geleverd aan coffeeshops. De burgemeesters van Breda en Tilburg deden al een soortgelijke oproep.

Nieuwsuur ging op bezoek bij de Brabantse teler die nu al klaar is om te beginnen:

Hij zit met kilo's legale wiet, omdat andere telers nog niet klaar zijn

Het is door het uitstel onduidelijk of het kabinet in 2024 een standpunt kan innemen over de legalisatie van wiet, zoals de bedoeling was. Doordat het experiment later van start gaat, is het bijbehorende onderzoek dan nog niet af.

Daarom zullen de ministers Kuipers en Yesilgöz (Justitie) in 2024 "bezien" welke conclusies zij kunnen trekken op basis van de beschikbare informatie, zeggen zij in een Kamerbrief.

Gevolgen voor criminaliteit

Op dit moment kent Nederland een gedoogbeleid: wiet kopen en verkopen in een coffeeshop is toegestaan, maar wiet telen en verkopen aan coffeeshops is verboden. Al sinds de jaren 90 is er politieke discussie over het legaliseren van de teelt en verkoop aan coffeeshops.

Met het wietexperiment wil het kabinet nagaan of legaliseren mogelijk is, met als doel de markt uit het criminele circuit te halen. Bij de proef zal worden onderzocht wat de gevolgen zijn voor de volksgezondheid en de criminaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl