NOS Nieuws

IT-problemen en gebrek aan persmachines, pas in april statiegeld op blikjes

De Raad van State heeft een streep gehaald door de invoering op 1 januari van statiegeld op blikjes. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dreigde met dwangsommen als het de sector niet zou lukken om de invoering die dag rond te hebben. Maar de hoogste bestuursrechter heeft supermarkten, producenten en importeurs uitstel gegeven tot 1 april.

De zaak was aanhangig gemaakt door de vertegenwoordiger van de sector, de Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Die liet de staatssecretaris in juni al weten dat er meer tijd nodig is om een systeem op te zetten dat 2 miljard blikjes per jaar kan innemen. Invoering per 1 april werd wel mogelijk geacht.

Het verantwoordelijke ministerie reageerde gepikeerd. "Dat er statiegeld op blikjes komt, is niet nieuw", zei de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van hetzelfde departement. "De betrokken partijen zijn vooraf ruim betrokken en geïnformeerd over de datum." Staatssecretaris Heijnen herhaalde dat gisteren.

Onvoldoende machines

Tijdens de rechtszitting vorig maand bleek niet alleen dat de invoering wordt bemoeilijkt door IT-problemen, maar ook dat er op 1 januari nog onvoldoende machines zijn om ingeleverde blikjes plat te persen. Dat staat volgens de Raad van State de start van het systeem per 1 januari in de weg.

Daar komt bij dat de handmatige inname van blikjes bij supermarkten grote praktische problemen oplevert. Het algemeen belang is er volgens de Raad het meest bij gebaat als de regeling niet gefaseerd, maar in één keer en volledig van start gaat.

Meer dan verdubbeling

Op grote plastic flessen wordt al jaren statiegeld geheven. Op 1 juli vorig jaar kwam daar de statiegeldregeling voor kleine plastic flesjes bij.

Als daar ook nog 2 miljard blikjes per jaar bij komen, betekent dat meer dan een verdubbeling van het aantal statiegeldverpakkingen. Net als voor flesjes zal het statiegeld voor de blikjes 15 cent bedragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl