NOS VoetbalAangepast

'Griepverschijnselen' in Oranjeselectie daags voor duel met VS: 'Wel zorgelijk'

Het Nederlands elftal kampt daags voor het WK-duel met de Verenigde Staten met een aantal verzwakte spelers in de groep. Meerdere internationals hebben volgens Louis van Gaal "griepverschijnselen", vermoedelijk veroorzaakt door de airco in Doha.

"Daar gaan we niet over uitweiden", wilde de bondscoach verder geen namen noemen tegenover de NOS. "Maar als het in de groep rondgaat, dan is het wel zorgelijk." Om hoeveel spelers het gaat, wilde hij ook niet zeggen. "Het zijn er geen vijftien ofzo. In principe is iedereen fit en beschikbaar."

Op de training na het persmoment waren alle 26 spelers ook aanwezig. Die training was een kwartier open voor de media.

In aanloop naar de wedstrijd in de achtste finale werd er donderdag niet de traditionele elf-tegen-elf gespeeld op de training. Of de griepverschijnselen daar direct mee te maken hadden, wilde Van Gaal eveneens niet zeggen. "Ik heb ze een dagje rust gegund", vertelt hij. "Met deze groep is het zo dat zij dat communiceren met mij. Ik luister naar mijn spelers."

Hoewel Nederland makkelijk de poule met Senegal, Ecuador en Qatar overleefde, zijn er veel aanmerkingen op het door Oranje vertoonde spel. "Die kritiek was er ook in 2014. Ik kan het moeilijk veranderen."

In 2014, toen van Gaal ook aan het roer stond bij Nederland, werd de ploeg op voorhand al weinig kans gegeven in een poule met regerend wereldkampioen Spanje, Chili en Australië. Uiteindelijk werd Oranje derde, na winst op Brazilië in de troostfinale.

Van Gaal leest alles

"Ik lees alles, krijg alles tot mij. Ik hoor dat aan en denk: de geschiedenis herhaalt zich", zegt Van Gaal over die negativiteit, die hem wel degelijk raakt. "Natuurlijk is het vervelend. Het is toch leuker voor de spelers als ze gesteund worden door de Nederlandse media."

Louis van Gaal en Daley Blind gaven vrijdag een persconferentie voor de internationale media.

Nu wordt ook een interview met Memphis Depay weer breed uitgemeten, waarin hij vertelde het liefste Steven Bergwijn als kompaan in de aanval te willen.

"Ik vond het niet verstandig", zegt Van Gaal over die uiting van Depay. "Maar het zegt iets over onze manier van werken dat we dat kunnen accepteren van elkaar. Dat is ook weer het mooie van deze mededeling. Ik luister altijd naar de voorkeur van spelers, maar ik kan niet ieder verzoek beantwoorden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl