NOS Voetbal

Brands zag al vroeg kracht 'topspits' Richarlison: 'Heeft alles voor goede aanvaller'

  • Aaron Golub

    volgt PSV namens NOS Sport

  • Aaron Golub

    volgt PSV namens NOS Sport

Brazilië lijkt de spits te hebben gevonden waar het land naar op zoek was. Richarlison de Andrade zorgt in de nationale selectie voor strijd, vreugde en bovenal doelpunten. En groeit gestaag uit tot de revelatie van de Seleção.

Mede door zijn wereldgoal tegen Servië en de blessure van Neymar, is de hoop van vele Brazilianen nu gevestigd op de 25-jarige aanvaller uit Nova Venécia. Maar als iemand met die druk om kan gaan, is het Richarlison, gelooft een goede bekende van hem: Marcel Brands.

"Hij heeft alles voor een goede aanvaller", begint Brands een lofzang op de Braziliaan, die via Fluminense, Watford en Everton deze zomer bij Tottenham Hotspur terechtkwam.

"Hij heeft lengte, snelheid, hij is beweeglijk, kan op alle posities in de aanval uit de voeten en is technisch goed. Hij kan uitzonderlijk goed koppen, heeft enorme sprongkracht en uitstekende timing in de lucht. Het is ook nog eens iemand die heel hard werkt voor het team en toch zijn rendement haalt."

Brands, tegenwoordig algemeen directeur van PSV, begon in de zomer van 2018 als director of football bij Everton en haalde Richarlison meteen op bij Watford. Al eerder, tijdens zijn eerste periode bij PSV, had hij kennisgemaakt met de toenmalige tiener van Fluminense.

Te duur voor PSV

"Wij hadden met PSV serieuze interesse. Ik ben toen zelfs nog naar Zuid-Amerika geweest om een toernooi te bekijken, maar wij konden de transfersom niet betalen. Als het een paar miljoen minder was geweest, dan hadden wij mee kunnen doen."

Ajax was wel in staat om de gevraagde som neer te leggen en dacht beet te hebben, tot Richarlison op het laatste moment afzegde en koos voor Premier League-voetbal bij Watford. Een jaar later kocht Brands het talent daar voor bijna veertig miljoen euro weg.

Richarlison scoort voor het Everton van Brands

"Hij was ons nummer één target als aanvaller. Je wist bij hem: Everton wordt niet zijn eindstation. We hebben hem destijds voor veel geld gekocht, maar ik heb dat nooit als een risico gezien."

Zowel Marco Silva als Carlo Ancelotti was als Everton-trainer helemaal gek van de Braziliaan. Brands: "Hij was zo eager om een goal te maken, dat was ongekend. Ik weet nog dat Ancelotti na een paar trainingen tegen me zei: 'Goh, wat kan die Richarlison koppen, wat een timing.'"

Geintjes en dansjes

Waar de aanvaller binnen het veld graag alle spotlights op zich gericht heeft staan, is hij buiten de lijnen best verlegen en introvert, vertelt Brands. "Hij kwam tegelijk met Yerry Mina, zij werden direct maatjes. Yerry begon meteen al met Engels praten, maar dat had 'Richi' niet. Hij durfde daar geen fout in te maken, dus hij had er wat meer moeite mee."

Richarlison door zijn teamgenoten bedolven na een treffer voor Brazilië

Binnen de spelersgroep van de club uit Liverpool voelde hij zich ondanks zijn gebrekkige Engels al wel snel op zijn gemak. "Daar was hij wel wat vrijer, haalde hij geintjes uit en deed hij dansjes. Het is ook een jongen die zich respectvol gedraagt. Toen ik Everton verliet, heeft hij me bedankt voor mijn steun."

Van jonge speler naar man

De voorlopige statistieken van Richarlison in Qatar: twee duels, twee doelpunten. En of 'de duif' - zoals hij door zijn manier van juichen genoemd wordt - nou raak schiet op een voetbalveldje in Nova Venécia of in een vol stadion, een goal is een goal.

"Iedere goal viert hij alsof het de winnende in de WK-finale is, dat zie je ook bij Tottenham. Dat is waarom hij wedstrijden speelt, om goals te maken. Mensen vergeten het vaak, maar hij werkt echt hard. Hij is alles wat je in een aanvaller wil hebben", vindt Brands.

Begin juli ruilde Richarlison Goodison Park na vier jaar in voor het Tottenham Hotspur Stadium, maar zijn eerste Premier League-goal voor de Spurs moet hij nog maken. Inmiddels vijf jaar na diens transfer naar Everton, ziet Brands hoe de Braziliaan zich tot "topspits" heeft ontwikkeld.

"Hij is als jonge speler een man geworden. Hij was al fysiek sterk, maar is nog veel sterker geworden en ook zijn wil om te scoren is nog verder ontwikkeld. Hij zou morgen al mee kunnen spelen bij Paris Saint-Germain of Bayern München."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl