NOS NieuwsAangepast

Feest na Marokkaanse winst op WK slaat op enkele plekken om in onrust

In verschillende steden is de plaatsing van het Marokkaanse voetbalelftal voor de achtste finales van het WK gevierd. Op enkele plekken werd het onrustig. Zo greep de politie in Amsterdam in op het Mercatorplein. Daarbij werden honden ingezet.

Volgens NOS-redacteur ter plekke Hatixhe Raba was het vrijwel direct na het laatste fluitsignaal gezellig op het plein, maar werd de sfeer na ongeveer anderhalf uur feesten grimmig. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken. Verslaggever Sander van Hoorn meldt dat een motoragent werd belaagd.

Op basis van een noodbevel ontruimde de politie het Mercatorplein. Hierna keerde de rust terug, meldt de politie. In totaal zijn negen mensen aangehouden, onder wie vijf minderjarigen. De arrestaties waren behalve rond het Mercatorplein ook bij de Burgemeester de Vlugtlaan, elders in Amsterdam-West.

Minister Yesilgöz noemt het op Twitter beschamend dat het "in verschillende steden weer fors uit de hand gelopen is. Met zwaar vuurwerk (explosieven dus) gooien, politiemensen belagen, de boel vernielen. Intens triest."

NOS
Het Mercatorplein in Amsterdam

Op het Mercatorplein was het snel na afloop van de WK-wedstrijd van Marokko druk. Honderden fans zwaaiden met vlaggen, staken fakkels af en vierden feest.

In de Haagse Schilderswijk gingen fans vooral naar de Stortenbekerstraat en de Vaillantlaan. Toeterende auto's blokkeerden de kruising en er wapperen tientallen Marokkaanse vlaggen. De sfeer begon uitgelaten, maar werd later toch wat onrustig.

Er is ook vuurwerk afgestoken. Rond 20.00 uur meldde de politie op Twitter dat de rust was teruggekeerd. De ME heeft geen charges uitgevoerd. Wel is een agent gewond geraakt en zijn er zes mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging en het in bezit hebben van zwaar vuurwerk.

Zowel in Amsterdam als Den Haag riep de mobiele eenheid het publiek op om te vertrekken:

Politie ontruimt straten in Amsterdam en Den Haag
  • Marofer
    Vuurwerk in de Haagse Schilderswijk
  • ANP
  • ANP
    Feest in de Schilderswijk

Op het Kruisplein in Rotterdam vierden fans eveneens feest. Net als in Den Haag en Amsterdam klonk er luid getoeter en zag het er rood van de vlaggen. De regionale omroep Rijnmond meldt dat ook daar vuurwerk werd afgestoken.

Op de kruising met het Weena stond het verkeer muurvast, meldt de omroep. Weggebruikers moesten omrijden. Volgens de politie was de sfeer goed. Een kleine groep fans trok richting de West-Kruiskade waar overlast werd veroorzaakt. Die groep is gevraagd te vertrekken, maar daar werd niet naar geluisterd.

Een deel van hen gooide stenen en vuurwerk naar politieauto's. Er zijn geen charges uitgevoerd. In totaal zijn er vijf mensen aangehouden. Vier van hen in verband met vuurwerk en een voor het verstoren van de openbare orde.

Er waren ook veel jonge fans op straat om het voetbalsucces van Marokko te vieren:

Sharyfah Bhageloe/NOS
Jonge feestvierders in Rotterdam

In Amersfoort zijn agenten bekogeld met zwaar vuurwerk. Een groep van ongeveer 300 jongeren is door de politie uiteengedreven. Enkele straten zijn afgezet. Rond 20.00 uur keerde de rust daar terug, meldt RTV Utrecht.

In een hotel in Badhoevedorp bekeken honderden mensen samen de wedstrijd:

Marokkaanse supporters zien Marokko weer winnen: 'We gaan er een feestje van maken'

In de Belgische steden Antwerpen en Brussel, waar ook veel mensen met een Marokkaanse achtergrond wonen, wordt ook feest gevierd. De Vlaamse omroep VRT spreekt van een uitgelaten sfeer, op het randje van grimmig. In Brussel heeft de politie honderden mensen verdreven in de buurt van het Zuidstation.

Na de vorige overwinning van Marokko tegen België was er in eerste instantie ook een uitgelaten sfeer. Dat sloeg later om in rellen en ongeregeldheden op enkele plekken in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Die steden namen vandaag maatregelen om het feest in goede banen te leiden.

Feest in Marokko

In Marokko wordt ook uitbundig gevierd dat het nationale elftal een ronde verder is. Zo zijn fans de straat op gegaan in grote steden als Casablanca en Marrakesh.

En in de hoofdstad Rabat wappert het rood en groen van de vlag in verschillende straten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl