Davide Rebellin en Michael Boogerd
NOS Wielrennen

Overlijden Rebellin schokt 'rivaal' Boogerd: 'Dit komt binnen'

Davide Rebellin en de fiets leken onafscheidelijk. Hij was dertig jaar profwielrenner en boekte in die tijd veel grote overwinningen. Nu, ruim een maand na zijn afscheid, is de Italiaan om het leven gekomen. Op 51-jarige leeftijd. Op de fiets.

"Dit komt binnen", zegt voormalig wielrenner Michael Boogerd, die Rebellin maar al te goed kende. Hij vocht meerdere duels uit met de Italiaan. "We waren rivalen, maar wel op een goede manier. We misgunden elkaar niets", laat hij weten in het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken.

2004

Vooral op beslissende momenten tijdens de voorjaarskoersen kwamen Boogerd en Rebellin elkaar tegen. In 2004 bijvoorbeeld. Op 18 april van dat jaar moest de Nederlander in de Amstel Gold Race buigen voor de Italiaan. Rebellin kwam een seconde eerder over de eindstreep.

Een week later, op 25 april, was Rebellin Boogerd tijdens Luik-Bastenaken-Luik opnieuw te slim af. Slim is volgens Boogerd het woord dat Rebellin het beste omschrijft. "Hij verspilde nooit te veel energie. Hij kon heel zuinig rijden, waardoor hij nog altijd een goed eindschot had. Ook had hij een neusje voor het goede moment."

Volgens Boogerd werd Rebellin 'The Shadow' genoemd, omdat hij altijd in het wiel reed van de Nederlander. "Ik kwam gewoon niet van hem af. Ook niet als ik hard begon te rijden. Hij wist dat hij mij kon verslaan in de sprint."

Ongekend

Boogerd vertelt dat Rebellin leefde voor de sport. Dat is volgens hem ook de verklaring voor het feit dat de Italiaan als vijftigplusser nog steeds op een "acceptabel niveau" meedeed in het peloton. "Dit is nog nooit voorgekomen. Het tekent de persoon die hij was. Een echte liefhebber. Ongekend. Ik denk dat niemand dit hem na gaat doen."

Een naar gevoel heeft zich van Boogerd meester gemaakt sinds hij hoorde van het overlijden van zijn oud-collega. "Zeker als oud-wielrenner." De 50-jarige Boogerd denkt dat het nieuws niet alleen in de wielerwereld keihard aankomt. "Ik denk dat heel veel mensen in Italië er slecht aan toe zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl