Davide Rebellin
NOS WielrennenAangepast

Onlangs gestopte Rebellin (51) overleden na aanrijding met vrachtwagen

Enkele weken nadat hij zijn lange carrière had beëindigd, is Davide Rebellin overleden. De 51-jarige Italiaan werd op zijn fiets aangereden door een vrachtwagen. Zijn laatste ploeg Work Service Cycling bevestigt het overlijden op Facebook.

"Beste Davide, blijf trappen, met dezelfde glimlach, hetzelfde enthousiasme en dezelfde passie als altijd. Dit is niet hoe we ons de toekomst samen hadden voorgesteld. Op dit moment doet het veel pijn om afscheid te moeten nemen van een kampioen en een referentiepunt voor ons allemaal."

Het ongeluk vond kort voor het middaguur plaats in het dorp Montebello Vicentino, tussen de steden Verona en Vicenza. Rebellin was op slag dood en de vrachtwagen reed na de aanrijding door. Het is onduidelijk of de bestuurder het ongeluk heeft opgemerkt. De politie is momenteel op zoek naar de chauffeur.

In oktober laatste wedstrijd

In oktober beëindigde Rebellin zijn dertig jaar durende carrière. Hij reed nog het WK gravel in zijn geboortestreek Veneto en nam een week later afscheid in de Veneto Classic.

De klassiekerspecialist won in zijn lange carrière onder meer Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race en driemaal de Waalse Pijl. In de Giro d'Italia boekte hij één etappezege en hij schreef het eindklassement in de Tirreno-Adriatico en Parijs-Nice op zijn naam.

Op de Olympische Spelen van 2008 won Rebellin de zilveren medaille in de wegrace, maar hij moest die plak inleveren na een positieve dopingtest. Rebellin werd voor twee jaar geschorst.

Veel reacties

Vanuit de wielerwereld stromen de reacties binnen op het overlijden van Rebellin. "Mijn diepste medeleven aan de familie en vrienden van Davide Rebellin, al zoveel jaren een professionele collega en rivaal", zegt Alejandro Valverde.

Voormalig renner en huidig Nederlands bondscoach Koos Moerenhout betuigt ook zijn medeleven. "Tragisch nieuws uit Italië. Iedereen moet veilig thuiskomen van een fietstocht."

"Vandaag is een van die dagen van oneindig verdriet voor degenen onder ons die van fietsen houden", zegt de organisatie van de Giro d'Italia. "Davide leefde voor het fietsen. Vandaag verliezen we allemaal een stukje van ons hart. Vandaag is de enige roze trui die we willen vieren deze."

Op 25 mei 1996 greep Rebellin als 24-jarige de leiderstrui in de Ronde van Italië, die hij zes dagen later moest afstaan aan de latere winnaar Pavel Tonkov.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl