ANP (bewerking NOS)
NOS Nieuws

Wekdienst 30/11: Besluit gebruik paintball tegen wolf • Vaartuig naar de maan

Goedemorgen! Mogen paintballgeweren worden ingezet om wolven af te schrikken? Daarover beslist een rechter vandaag. En voor het eerst gaat een commercieel vaartuig naar de maan.

Eerst het weer: vanochtend komt regionaal nevel of mist voor. In de middag is het overwegend bewolkt met soms wat zon in het westen en lichte regen of motregen in het oosten. Het wordt 7 of 8 graden. De komende dagen blijft het bewolkt, maar meestal droog en het wordt geleidelijk kouder.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De bestuursrechter beslist of een wolf op de Hoge Veluwe beschoten mag worden met paintballgeweren. De provincie wil dat middel gebruiken om de wolf zo bang te maken dat hij wegblijft van mensen.
  • De rechter buigt zich over de nieuwe regeling voor gezinshereniging die is bedoeld om de druk op asielzoekerscentra te verlichten. Een vrouw wil dat haar gezin meteen naar Nederland komt, maar de uitstelmaatregel in de asieldeal verhindert dat.
  • Vandaag zou voor het eerst gaat een commercieel ruimtevaartuig naar de maan gaan. Het gaat om een Japanse lander, met daarin een karretje uit de Verenigde Arabische Emiraten dat met een raket van SpaceX naar de maan wordt gebracht. De lancering stond gepland voor vandaag, maar SpaceX heeft de lancering naar donderdag om 09.39 uur Nederlandse tijd verplaatst omdat er extra controles aan de raket nodig zijn.
  • Ook vandaag vallen er weer beslissingen in twee WK-poules. Om 16.00 uur speelt in groep D Australië tegen Denemarken en Tunesië tegen Frankrijk. Alleen Frankrijk is al zeker door naar de achtste finales. Om 20.00 uur volgen dan de wedstrijden in groep C: Polen-Argentinië en Saudi Arabië-Mexico. Alle wedstrijden zijn te volgen via livestreams op NOS.nl en in een liveblog.

Wat heb je gemist?

Na een proces van twee maanden is de leider van de Amerikaanse extreemrechtse militie Oath Keepers door een jury schuldig bevonden aan "opruiende samenzwering". De 57-jarige Stewart Rhodes was aangeklaagd voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. De jury acht bewezen dat hij leden van de Oath Keepers heeft opgeroepen om koste wat kost de machtsoverdracht van toenmalig president Donald Trump aan Joe Biden tegen te houden. Hij kan een celstraf van maximaal twintig jaar krijgen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het was nog altijd niet oogstrelend, maar het Nederlands elftal wist zich gisteren te plaatsten voor de achtste finales van het WK. Dat leidde niet alleen tot vreugde in Nederland: op Ambon gingen vele Oranjefans de straat op met brommers om feest te vieren.

Brommers, vlaggen en toeters: Molukse Oranjefans vieren feest op Ambon

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl