NOS Nieuws

Zittingsdag op Fort Zeelandia in hoger beroep Decembermoorden

De Surinaamse oud-president Desi Bouterse was vandaag op Fort Zeelandia voor het hoger beroep in de rechtszaak over de Decembermoorden. Bouterse is de hoofdverdachte in deze zaak. Het Hof van Justitie hield een zittingsdag op Fort Zeelandia in de hoop dat zo herinneringen boven zouden komen bij de verdachten en getuigen in de zaak.

Het was de eerste keer dat Bouterse als verdachte terug was op de plek waar de moorden zijn gepleegd. Hij zei na afloop van de zitting dat hij heeft geprobeerd de zaak "weer voor de geest" te halen. "Dat lukt niet helemaal. Het is ruim 40 jaar geleden. Maar met vallen en opstaan en ondersteuning ook van mensen die erbij waren, lukt het een beetje."

Op Fort Zeelandia zijn in 1982 vijftien mannen gemarteld en doodgeschoten. Zij waren vooraanstaande Surinamers die kritisch waren op het militaire regime van Bouterse. In 2019 veroordeelde Justitie Bouterse tot 20 jaar cel voor zijn rol in deze moorden. Hij ging in verzet bij de krijgsraad, die kwam in 2021 ook tot een celstraf van 20 jaar. Sinds juli dient het hoger beroep in de zaak.

Bekijk hieronder het gesprek dat Bouterse met journalisten voerde na afloop van de zitting op Fort Zeelandia:

Desi Bouterse voor het eerst sinds decembermoorden in Fort Zeelandia

Bouterse heeft altijd zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden ontkend. Hij vindt dat hij alleen politiek verantwoordelijk is, omdat hij in 1982 bevelhebber was van het leger. De rechtszaak noemt Bouterse steevast politiek gemotiveerd.

De rechtbank die de zaak in eerste aanleg behandelde, hield in 2010 ook al een zittingsdag op Fort Zeelandia. Bouterse, die destijds nog president was, was er toen niet bij. Pas sinds het Hof de zaak in hoger beroep behandelt, bezoekt Bouterse de zittingen.

De volgende zitting is op 16 december.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl