AFP
NOS NieuwsAangepast

Nederland volgend jaar medeorganisator top over democratie

Nederland is in maart medeorganisator van de top over democratie. Vertegenwoordigers van landen uit Europa, van de media, particuliere organisaties en activisten komen dan in Den Haag bijeen om te praten over persvrijheid. "Hiermee benadrukt Nederland het belang van toegang tot betrouwbare informatie, persvrijheid en de veiligheid van journalisten voor een democratie", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geïnteresseerden kunnen de top online volgen. De Amerikaanse president Joe Biden, die de top vorig jaar opende, zal niet aanwezig zijn in Den Haag.

Zuid-Korea, Costa Rica en Zambia zijn de andere landen waar deze tweede editie van de top op 29 en 30 maart wordt gehouden. Behalve persvrijheid, staan ook thema's als klimaatverandering en agressieoorlogen op de agenda. Wereldleiders praten digitaal met elkaar.

Vernieuwing

Volgens de Verenigde Staten moeten democratieën weerbaar zijn opgewassen tegen de uitdagingen van deze tijd. "We kijken ernaar uit om te laten zien hoe transparant, verantwoordelijk bestuur de beste manier blijft om duurzame welvaart en vrede te bewerkstelligen", meldt het Witte Huis.

Vorig jaar december werd de top voor het eerst gehouden, toen volledig digitaal vanwege de coronamaatregelen. Een van de hoofdthema's was toen het bestrijden van corruptie.

De top leidde vooraf al tot spanningen. Onder meer China en Rusland waren niet uitgenodigd. Taiwan, dat door China wordt gezien als een afvallige provincie, kreeg wel een uitnodiging, tot grote onvrede van Peking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl