De Amerikaanse president Biden bij de top
NOS Nieuws

Biden op top over democratie: 'Het gaat de verkeerde kant op'

De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwt dat de democratie wereldwijd onder druk staat en ziet "aanhoudende en alarmerende uitdagingen" voor de bestuursvorm. De president slaat alarm bij de opening van een virtuele top over democratie, waar vertegenwoordigers uit meer dan honderd landen bij aanwezig zijn.

"Het gaat de verkeerde kant op", waarschuwde Biden bij aanvang. Hij wees erop dat in verschillende landen de democratie verslechterde de afgelopen jaren. "Dat wordt nog eens verergerd door autocraten die hun eigen macht willen vergroten en hun onderdrukkende praktijken rechtvaardigen als een efficiëntere oplossing voor wereldwijde problemen."

De democratie heeft daarom voorvechters nodig, benadrukte de Amerikaanse president. "Democratie gaat niet vanzelf, het moet met elke generatie vernieuwd worden."

Samen optrekken

Biden zei dat het vanwege de opmars van autoritaire systemen belangrijk is dat democratische regeringen wereldwijd samen optrekken. "We moeten opkomen voor gerechtigheid en de rechtsstaat, voor vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vergadering, persvrijheid, vrijheid van godsdienst, voor alle aangeboren mensenrechten van elk individu."

De komende twee dagen gaan de vertegenwoordigers met elkaar in gesprek. De top is een initiatief van de Verenigde Staten en wordt vanwege corona virtueel gehouden. Naast het bestrijden van autoritarisme, zijn ook het bestrijden van corruptie en de naleving van mensenrechten belangrijke thema's.

Meer dan honderd landen zijn uitgenodigd voor de virtuele top

De top leidde voorafgaand aan de opening al tot spanningen. Onder meer China en Rusland zijn niet uitgenodigd. Taiwan, dat door China wordt gezien als een afvallige provincie, kreeg wel een uitnodiging, tot grote onvrede van Peking. Een woordvoerder van de Chinese regering beschuldigt de VS ervan de top als dekmantel te gebruiken om "andere landen te onderdrukken, de wereld te verdelen en het eigenbelang te dienen".

De Amerikaanse denktank Freedom House waarschuwde een aantal maanden geleden voor de staat van de democratie in een aantal Oost-Europese landen. De denktank spreekt van een "ongeëvenaarde democratische achteruitgang" en benoemt specifiek Hongarije en Polen als landen waar de democratie aftakelt. Hongarije heeft als enige EU-lidstaat geen uitnodiging voor de top ontvangen.

Verwacht wordt dat Biden nieuwe initiatieven zal aankondigen om corruptie te bestrijden en vrije en eerlijke verkiezingen te bevorderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl